Raziskovanje Grenlandije: pogled v arktično divjino

Grenlandija, ki se nahaja med Arktičnim oceanom in severnim Atlantikom, severovzhodno od Kanade, je največji otok na svetu, razen Avstralije, ki velja za celino. Grenlandija s svojimi ogromnimi 2.166.086 kvadratnimi kilometri, ki so vsi kopni, saj razen obale ne zahteva nobenega vodnega območja, predstavlja mešanico arktične lepote in izolacije. Za razliko od vseh drugih, je ta država, z ničelnimi kopenskimi mejami in brez mejnih držav, prečkana z impresivno obalo 44.087 km.

Geografija in podnebje

V geografiji Grenlandije prevladuje masivna ledena kapa, ki pokriva večino otoka, pri čemer je izpostavljena le ozka, gorska, pusta, skalnata obala. Podnebje se spreminja od arktične do subarktične, s hladnimi poletji in mrzlimi zimami, kar priča o težkih življenjskih razmerah, ki so se jim prebivalci prilagajali skozi stoletja. Togost terena razbijajo le skrajne nadmorske višine, od Atlantskega oceana na morski gladini do najvišje točke pri Gunnbjorn Fjeld, ki doseže 3.694 metrov nadmorske višine.

Naravni viri in raba zemljišč

Kljub ledeni fasadi je Grenlandija bogata z naravnimi viri, vključno s premogom, železovo rudo, svincem, cinkom, molibdenom, diamanti, zlatom, platino, niobijem, tantalitom, uranom, pa tudi bogatimi ribami, tjulnji in kiti. Le majhen del zemljišča, 0,60 %, je namenjen kmetijski rabi, brez gozdnatih površin in brez namakanih zemljišč, kar odraža izzive kmetijstva v takšnem podnebju.

Prebivalstvo in kultura

Grenlandija se z ocenjeno populacijo 57.616 julija 2020 ponaša z redko porazdelitvijo prebivalstva, ki je osredotočena predvsem na jugozahodno obalo. Večina notranjosti ostaja nenaseljena in ohranja velike odseke nedotaknjene arktične divjine. Grenlandci ali Grenlandci, kot so znani, delijo svojo kulturo v naseljih, raztresenih ob obali, s prestolnico Nuuk, ki gosti približno 18.000 prebivalcev. Grenlandščina je uradni jezik, ki poudarja edinstveno kulturno identiteto naroda. Zanimivo je, da približno 87, 30% prebivalstva prebiva v mestnih območjih, kar kaže na sodoben način življenja, ki so ga sprejeli mnogi Grenlandci.

Gospodarstvo

Grenlandsko gospodarstvo se vrti okoli predelave rib, zlasti kozic in grenlandske morske plošče, skupaj z nastajajočimi industrijami, kot sta anortozit in rudarjenje rubina. Ovce, govedo, severni jeleni, ribe in školjke so hrbtenica grenlandskih kmetijskih proizvodov. Obrti, kože in majhne ladjedelnice prav tako prispevajo k lokalnemu gospodarstvu. Danska ostaja glavna izvozna partnerica Grenlandije, saj absorbira 82,5 % svojega izvoza, ki ga sestavljajo predvsem ribe in ribji proizvodi. Danska se prav tako uvršča med največje uvozne partnerice, kar pomeni tesne gospodarske vezi med Grenlandijo in njenim nekdanjim kolonialnim vladarjem.

Trgovina in industrija

V izvoznih proizvodih Grenlandije močno prevladujejo ribe in ribji proizvodi, ki so leta 2015 predstavljali 91% njene izvozne vrednosti. Njeni uvozni partnerji so predvsem Danska in Švedska, ki zagotavljajo stroje in transportno opremo, industrijske izdelke, hrano in naftne derivate. Ta trgovinska dinamika poudarja odvisnost Grenlandije od zunanjih virov za tehnološko in potrošno blago, medtem ko ima njeno gospodarstvo koristi od izvoza naravnih in morskih virov.

Infrastruktura in razvoj

Grenlandija je dosegla 100-odstotno elektrifikacijo, kar je pomemben dosežek, ki poudarja njen napredek pri razvoju infrastrukture kljub geografskim izzivom. BDP na prebivalca po oceni za leto 2015 znaša impresivnih 41.800 USD, kar odraža visok življenjski standard v primerjavi s številnimi drugimi deli sveta. Ta ekonomski kazalnik veliko govori o učinkoviti uporabi omejenih virov Grenlandije in njeni osredotočenosti na trajnostni razvoj.

Če povzamemo, Grenlandija je država izjemnih kontrastov, od z ledom prekritih pokrajin do živahnih lokalnih gospodarstev, osredotočenih na ribolov in rudarstvo. Uteleša edinstveno mešanico tradicionalnega in sodobnega načina življenja, postavljenega v ozadje enega najbolj negostoljubnih okolij na planetu. Strateška lega Grenlandije, obsežni naravni viri in zavezanost razvoju še naprej oblikujejo njeno vlogo na svetovnem prizorišču in ponujajo dragocen vpogled v trajnostno življenje v okviru sredstev našega okolja.

Podatki o državi

Koda države GL
Regija North America
Površina 2166086 sq km
Kopenska površina 2166086 sq km
Vodna površina n/a sq km
Kmetijska površina 0.60%
Gozdna površina 0.00%
Najnižja višinska točka Atlantic Ocean 0 m
Najvišja višinska točka Gunnbjorn Fjeld 3,694 m
BDP / prebivalca $41,800 (2015 est.)