Pregled Jordanije: dragulj Bližnjega vzhoda

Uvod

Jordanija, ki se nahaja na stičišču Azije, Afrike in Evrope, se pojavlja kot dežela očarljive lepote in kontrastov. Od očarljivih sušnih puščavskih pokrajin do rodovitnih dolin se ta bližnjevzhodni narod ponaša z bogato tapiserijo naravnih razgledov, zgodovine in kulture. Strateška lokacija Jordanije, ki meji na Irak, Izrael, Saudovo Arabijo, Sirijo in Zahodni breg, je igrala ključno vlogo v njeni zgodovini in razvoju.

Geografija in podnebje

Na površini 89.342 kvadratnih kilometrov je za Jordanijo značilen raznolik teren in podnebje. Večina države je pokrita s sušno puščavsko planoto, zahodna regija pa predstavlja močan kontrast z dolino reke Jordan, Mrtvim morjem – najnižjo točko na zemlji s -431 metri – in zelenimi višavji. To geološko čudo, ki teče od severa proti jugu, ni le pomembna topografska značilnost, ampak tudi ključni vir vode v tej večinoma puščavski državi.

Podnebje se zelo razlikuje; medtem ko ostaja večinoma suho in puščavsko, zahod doživlja deževno obdobje od novembra do aprila, kar zagotavlja kratek predah in spodbudo kmetijskemu sektorju.

Naravni viri in kmetijstvo

Jordansko gospodarstvo ima koristi od svojih naravnih virov, ki vključujejo fosfate, pepeliko in olje iz skrilavca. Kljub zahtevnim podnebnim razmeram se približno 11, 4% zemljišč uporablja za kmetijstvo, s poudarkom na citrusih, paradižniku, kumarah in oljkah, skupaj z živino, kot so ovce in perutnina. Uporaba približno 964 kvadratnih kilometrov namakanih zemljišč od leta 2012 kaže na inovativna prizadevanja za optimizacijo kmetijske produktivnosti.

Prebivalstvo in urbanizacija

Od julija 2020 je bilo prebivalstvo Jordanije ocenjeno na 10.820.644, velika večina (91.4%) pa živi v mestnih območjih. Aman, glavno in največje mesto, ima več kot 2,1 milijona ljudi. Porazdelitev prebivalstva je izrazito gosta na zahodu, zlasti okoli Amana, zaradi ugodnejših življenjskih pogojev in gospodarskih priložnosti.

Gospodarstvo

Jordansko gospodarstvo je raznoliko, s ključnimi sektorji, vključno s turizmom, informacijsko tehnologijo in proizvodnjo. Država je znana po svojih zgodovinskih in kulturnih znamenitostih, ki letno privabljajo milijone turistov. Poleg turizma je sektor IT pokazal znatno rast, zaradi česar je Jordanija tehnološko središče v regiji.

Industrijski sektor podcenjuje pridobivanje fosfatov in kalijevega klorida, dveh najdragocenejših jordanskih izvoznih proizvodov. Kmetijstvo prispeva h gospodarstvu s proizvodi, kot so paradižnik in oljke, storitveni sektor, zlasti finančne, pa ima ključno vlogo pri gospodarski stabilnosti in rasti.

Trgovina in naložbe

Trgovinski odnosi so bistvenega pomena za Jordanijo, pri čemer so ZDA, Saudova Arabija in Indija med njenimi najpomembnejšimi izvoznimi partnerji. Ključno izvozno blago vključuje tekstil, gnojila in farmacevtske izdelke. Nasprotno pa uvoz iz Jordanije vključuje predvsem surovo nafto, stroje in žita, pri čemer sta Kitajska in Savdska Arabija vodilna vira uvoza. Ta trgovinska dinamika poudarja vključitev Jordanije v svetovno gospodarstvo in njena strateška gospodarska zavezništva.

Kultura in dediščina

Jordanci so znani po svoji gostoljubnosti in bogati kulturni dediščini. Arabščina je uradni jezik, država pa je mozaik tradicij in religij, ki skladno soobstajajo. Zgodovinske znamenitosti, kot so Petra, starodavno mesto, izklesano iz rdečega peščenjaka, in rimske ruševine Jeraša odražajo tisočletno zgodovino Jordanije in privabljajo kulturne navdušence z vsega sveta.

Sklep

Jordanija s svojo edinstveno mešanico pokrajin, zgodovine in sodobnega razvoja še naprej kleše svojo nišo na svetovnem prizorišču. Kljub omejenim naravnim sladkovodnim virom in sušnim razmeram država uspeva z inovacijami in prilagajanjem. Ko se Jordanija ozira v prihodnost, njena strateška lega skupaj z naložbami v tehnologijo in turizem postavlja temelje za nadaljnjo rast in blaginjo v osrčju Bližnjega vzhoda.

Podatki o državi

Koda države JO
Regija Middle East
Površina 89342 sq km
Kopenska površina 88802 sq km
Vodna površina 540 sq km
Kmetijska površina 11.40%
Gozdna površina 1.10%
Najnižja višinska točka Dead Sea -431 m
Najvišja višinska točka Jabal Umm ad Dami 1,854 m
BDP / prebivalca $9,200 (2017 est.)