Raziskovanje Grenade: otok začimb na Karibih

Uvod

Grenada, ki se nahaja v osrčju Karibov, je očarljiv otok, ki stoji med Karibskim morjem in Atlantskim oceanom, severno od Trinidada in Tobaga. Grenada, znana po bujnih, vulkanskih pokrajinah in živahni kulturi, ponuja edinstveno mešanico naravnih lepot, zgodovine in pustolovščin. S površino 344 kvadratnih kilometrov je majhna država s široko paleto izkušenj, ki čakajo obiskovalce in prebivalce.

Geografija in podnebje

Grenada se ponosno ponaša s 121 km dolgo obalo, ki ponuja osupljive plaže in slikovita pristanišča. Topografija otoka je pretežno vulkanska, z osrednjimi gorami, ki oblikujejo njegovo ikonično pokrajino. Mount Saint Catherine, najvišja nadmorska višina na 840 metrih, ponuja spektakularne poglede in zahtevne pohode za ljubitelje na prostem. Kljub vulkanskemu poreklu je Grenada blagoslovljena s tropskim podnebjem, ki ga moderirajo severovzhodni vetrovi, zaradi česar je celoletna destinacija za turiste in plodna tla za kmetijstvo.

Naravni viri in raba zemljišč

Naravni viri otoka vključujejo bogat les in različne tropske sadje, ki igrajo ključno vlogo v gospodarstvu in lokalni prehrani. Približno 32, 30% zemljišča je namenjenih kmetijskim namenom, gozdovi pa pokrivajo približno 50% ozemlja, kar poudarja zavezanost Grenade k ohranjanju njene naravne dediščine. Od leta 2012 je bilo namakanih približno 20 kvadratnih kilometrov zemljišč, kar je podpiralo gojenje različnih pridelkov in prispevalo k trajnosti lokalnih skupnosti.

Družba in prebivalstvo

Grenada ima julija 2020 približno 113.094 prebivalcev. Angleščina kot uradni jezik služi kot povezovalni medij za komunikacijo med Grenadčani. Odraža urbane trende po vsem svetu, približno 36, 50% prebivalstva živi v mestnih območjih, pri čemer približno 39.000 prebivalcev prebiva v glavnem mestu Saint George’s. Prebivalstvo je večinoma zgoščeno ob obalah, kjer skupnosti uspevajo na bogastvu morja in lepoti plaž.

Kultura in gospodarstvo

Kultura Grenade je bogata tapiserija, prepletena z vplivi iz Afrike, Evrope in Indije. Ta raznolikost se odraža v kulinaričnih prizoriščih, festivalih in glasbi na otoku. Kmetijstvo ostaja temelj gospodarstva, pri čemer so banane, kakav, muškatni orešček in mace nekateri primarni pridelki. Zanimivo je, da je Grenada eden največjih svetovnih proizvajalcev muškatnega oreščka, ki si je prislužil vzdevek „The Spice Isle“.

Gospodarstvo ima koristi tudi od industrij, kot so hrana in pijača, tekstil, montaža svetlobe, turizem in gradbeništvo. Izobraževanje in delovanje klicnega centra predstavljata nastajajoče sektorje, ki prispevajo k BDP otoka. Z BDP na prebivalca v višini 15.100 dolarjev v letu 2017 si Grenada prizadeva okrepiti svoje gospodarske temelje in zagotoviti uspešno prihodnost za svoje državljane.

Trgovina in razvoj

Strateška lega Grenade in bogati naravni viri so ji omogočili negovanje močnih trgovinskih odnosov z državami po vsem svetu. Združene države, Japonska in sosednje karibske države so med glavnimi izvoznimi partnerji, pri čemer izmenjavo vodijo izdelki, kot so muškatni orešček, banane in kakav. Nasprotno pa uvoz v Grenado vključuje hrano, industrijske izdelke, stroje in gorivo, ki izvirajo predvsem iz ZDA, Trinidada in Tobaga ter Kitajske.

Kar zadeva infrastrukturo, je Grenada dosegla pomembne mejnike, vključno s stopnjo elektrifikacije 92, 3% v letu 2016, kar odraža predanost države izboljšanju preživetja svojega prebivalstva s sodobnimi udobji in storitvami.

Sklep

Grenada s svojimi očarljivimi pokrajinami, odpornim gospodarstvom in bogato kulturno dediščino ostaja dragulj na Karibih. Ne glede na to, ali vas privlačijo peščene obale za prosti čas ali vas zanimajo kmetijski in industrijski podvigi, ta otok ponuja nekaj za vsakogar. Ker Grenada še naprej raste in se razvija, ohranja svoj čar in živahnost ter vabi svet, da razišče svoja čudesa in priložnosti.

Podatki o državi

Koda države GJ
Regija Central America
Površina 344 sq km
Kopenska površina 344 sq km
Vodna površina 0 sq km
Kmetijska površina 32.30%
Gozdna površina 50.00%
Najnižja višinska točka n/a
Najvišja višinska točka Mount Saint Catherine 840 m
BDP / prebivalca $15,100 (2017 est.)