Raziskovanje Gvajane: dragulj na severni obali Južne Amerike

Na severnih obalah Južne Amerike, ki meji na severni Atlantik in ga obdajata Surinam in Venezuela, leži Gvajana, država bujnih naravnih lepot in bogate kulturne dediščine. Gvajana, ki se razteza na površini 214.969 kvadratnih kilometrov, s kopnim, ki pokriva 196.849 kvadratnih kilometrov, in vodnimi telesi, ki predstavljajo 18.120 kvadratnih kilometrov, se ponaša z raznoliko geografijo od obalnih ravnic do valovitih višavij in obsežnih savan na jugu.

Geografske in podnebne razmere

Za gvajanski teren so značilni predvsem valoviti višavji, z opazno nizko obalno ravnico in južno regijo, ki jo zaznamuje savana. Država si deli kopenske meje v skupni dolžini 2.933 km z Brazilijo (1.308 km), Surinamom (836 km) in Venezuelo (789 km) ter ima obalo, ki se razteza 459 km in zagotavlja bistven dostop do severnega Atlantika. Kljub bližini ekvatorja Gvajana uživa tropsko podnebje, toplota pa je moderirana s severovzhodnimi vetrovi. Doživlja dve primarni deževni sezoni, od maja do avgusta in od novembra do januarja, zaradi česar so njeni okoljski pogoji idealni za različne ekosisteme in kmetijstvo.

Nadmorska višina po državi je različna, najnižja točka je na morski gladini vzdolž Atlantskega oceana, najvišja nadmorska višina pa je v Laberintos del Norte na gori Roraima, ki se dviga na 2.775 m. Ta topografska raznolikost omogoča bogastvo naravnih virov, vključno z boksitom, zlatom, diamanti, lesom iz trdega lesa, kozicami in ribami, ki so osrednjega pomena za nacionalno gospodarstvo in način življenja.

Naravni viri, kmetijstvo in industrija

Bogato z naravnimi viri, gospodarstvo Gvajane ima poleg diamantov in dragocenega lesa veliko koristi od kopanja boksita in zlata. Kmetijski sektor, ki uporablja 8, 40% zemlje v državi, proizvaja sladkorni trs, riž, jedilna olja, pa tudi živino in morske sadeže, kot so govedina, svinjina, perutnina, kozice in ribe. Te sektorje podpira približno 1.430 kvadratnih kilometrov namakanih zemljišč od leta 2012, kar poudarja pomen kmetijstva in sorodnih industrij, kot so mletje sladkorja in riža, tekstil in v zadnjem času pridobivanje lesa in zlata za gospodarsko tkivo države.

Demografija in urbanizacija

Z ocenjeno populacijo 750.204 julija 2020 Gvajana kaže koncentriran demografski vzorec, pri čemer večina prebivalstva prebiva v in okoli glavnega mesta Georgetown, zlasti proti severovzhodu. Dodatne naseljene regije vključujejo območja ob reki Berbice. Kljub temu so obsežna območja države še vedno redko poseljena, kar odraža njene velike površine gozdnih zemljišč, ki pokrivajo 77, 40% ozemlja in prispevajo k njeni bogati biotski raznovrstnosti. Poleg tega je od leta 2020 v mestnih središčih živelo le okoli 26, 80% prebivalstva, kar kaže na pretežno podeželsko stanovanjsko večino.

Uradni jezik Gvajane je angleščina, odraz njene kolonialne zgodovine, ki olajšuje komunikacijo in izobraževanje med različnimi etničnimi skupinami. Njeni ljudje so znani pod skupnim imenom Gvajanci, kar odraža mešanico kultur in tradicij, ki bogatijo nacionalno družbeno pokrajino.

Gospodarski obeti

Na gvajansko gospodarstvo z BDP na prebivalca v višini 8.100 dolarjev v letu 2017 vpliva široka paleta naravnih virov in kmetijske produktivnosti. Glavni izvozni partnerji države so Kanada, ZDA, Panama, Združeno kraljestvo, Jamajka ter Trinidad in Tobago. Ključni izvoz so sladkor, zlato, boksit, glinica, riž, kozice, melasa, rum in les. Nasprotno pa so njegovi največji uvozni partnerji Trinidad in Tobago, ZDA, Kitajska in Surinam, pri čemer uvoz večinoma sestavljajo proizvodnja, stroji, nafta in hrana. Ta trgovinska dinamika poudarja vključevanje Gvajane na svetovni trg z uravnoteženjem med izvozom, ki temelji na virih, ter uvozom industrijskih izdelkov in živil.

Stopnja elektrifikacije je do leta 2016 dosegla 84,2 % celotnega prebivalstva, kar kaže na znaten napredek pri razvoju infrastrukture in dostopu državljanov do električne energije. Ta napredek podpira kakovost življenja gvajanskega ljudstva in operativne zmogljivosti njihovih industrij in podjetij.

Skratka, Guyumedana se pojavlja kot narod odličnih naravnih lepot, bogatih virov in živahne kulture. Edinstveno se nahaja v severni Južni Ameriki in se sooča z izzivi in priložnostmi, značilnimi za države v razvoju, pri čemer se premika med ohranjanjem svoje obsežne naravne krajine in pospeševanjem gospodarskega razvoja. Ker se Gvajana še naprej razvija in še naprej vključuje v svetovno gospodarstvo, bodo njena največja sredstva – njena raznolika okolja, viri in ljudje – igrali ključno vlogo pri oblikovanju njene prihodnosti.

Podatki o državi

Koda države GY
Regija South America
Površina 214969 sq km
Kopenska površina 196849 sq km
Vodna površina 18120 sq km
Kmetijska površina 8.40%
Gozdna površina 77.40%
Najnižja višinska točka Atlantic Ocean 0 m
Najvišja višinska točka Laberintos del Norte on Mount Roraima 2,775 m
BDP / prebivalca $8,100 (2017 est.)