Raziskovanje Džibutija: dragulj v vzhodni Afriki

Džibuti, relativno majhen narod, ki se nahaja v vzhodni Afriki, je dežela kontrastov in naravnih lepot. Ta država, ki meji na Eritrejo, Etiopijo in Somalijo in se sooča z velikim prostranstvom Adenskega zaliva in Rdečega morja, je strateško središče za trgovino in ladijski promet. Kljub omejeni velikosti, s površino približno 23.200 kvadratnih kilometrov, se Džibuti ponaša z različnimi pokrajinami, od obalnih ravnic do visokih gora in puščavskih terenov.

Geografija in podnebje

V središču geografije Džibutija je pokrajina, za katero so značilni obalna ravnica, osrednje gore in planota. Teren države je večinoma puščava, kar odraža njeno hudo in suho podnebje. Kljub temu ima več pomembnih geografskih znamenitosti, vključno z Lac Assal, najnižjo točko na -155 metrih pod morsko gladino, in Moussa Ali, ki doseže nadmorsko višino 2.021 metrov. Obala Džibutija se razteza na več kot 314 km in zagotavlja ne le osupljive razglede, temveč tudi dostop do ene najbolj prometnih plovnih poti na svetu.

Naravni viri in raba zemljišč

Naravni viri Džibutija so tako raznoliki kot njegova pokrajina, s potencialom za geotermalno energijo in med drugim nahajališča zlata, gline, granita, apnenca, marmorja in soli. Njegova kmetijska zemljišča predstavljajo 73, 40% ozemlja, čeprav obdelovalne površine podpirajo predvsem sadje, zelenjavo in živino, vključno s kozami, ovcami in kamelami. Osredotočenost države na uporabo namakalnih zemljišč, ocenjenih na 10 kvadratnih kilometrov v letu 2012, poudarja prizadevanja za optimizacijo kmetijske proizvodnje.

Prebivalstvo in kultura

S skupnim prebivalstvom, ocenjenim na 921.804 julija 2020, je Džibuti znan po koncentriranem mestnem prebivalstvu, zlasti v glavnem mestu Džibuti, ki gosti več kot 600.000 posameznikov. Stopnja urbanizacije je leta 2020 znašala približno 78, 10%, kar kaže na znatno migracijo v mestna središča. Francoščina in arabščina služita kot uradna jezika, ki odražata kolonialno zgodovino in kulturno dediščino države.

Gospodarstvo

Gospodarstvo Džibutija je zasidrano v svoji strateški legi, kar ima pomembno korist od njegove vloge v ladijskem prometu in logistiki. Gradbeni in kmetijsko-predelovalni sektor imata tudi ključno vlogo v nacionalnem gospodarskem okviru. Kljub izzivom pri diverzifikaciji je Džibuti izkoristil svoj položaj za olajšanje trgovine v regiji, zlasti z Etiopijo, Somalijo, Katarjem, Brazilijo, Jemnom in Združenimi državami. Njegov izvozni spekter sega od ponovnega izvoza do kož in odpadnih kovin, medtem ko pretežno uvaža hrano, pijačo, transportno opremo, kemikalije, naftne derivate in oblačila.

Trgovinski partnerji

Trgovinski odnosi Džibutija poudarjajo njegov strateški gospodarski položaj. Etiopija je njena največja izvozna partnerica, sledita ji Somalija in Katar, kar poudarja regionalno povezljivost. Nasprotno pa na njenem uvoznem trgu prevladujejo ZAE, Francija, Savdska Arabija, Kitajska in Etiopija, kar kaže na raznoliko mrežo svetovnih trgovinskih povezav.

Infrastruktura in razvoj

Na področju infrastrukture in razvoja se Džibuti sooča s pomembnimi izzivi in priložnostmi. Od leta 2016 je bilo približno 400.000 posameznikov brez elektrike, kar kaže na potrebo po okrepljenih projektih elektrifikacije. Kljub temu se je BDP na prebivalca v državi izboljšal, leta 2017 ocenjen na 3.600 USD, kar poudarja postopno gospodarsko rast in razvoj.

Sklep

Džibuti s svojim edinstvenim položajem v vzhodni Afriki ponuja zanimivo študijo kontrastov – od sušnih puščav do živahnega pristaniškega mesta Džibuti. Ker država še naprej izkorišča svojo strateško lego in naravne vire, je na pragu nadaljnjega vključevanja v regionalno in svetovno gospodarstvo. Kljub soočanju z izzivi, povezanimi s podnebjem in infrastrukturo, obeti Džibutija za rast in razvoj ostajajo obetavni, zaradi česar je pomemben narod na afriški celini.

Podatki o državi

Koda države DJ
Regija Africa
Površina 23200 sq km
Kopenska površina 23180 sq km
Vodna površina 20 sq km
Kmetijska površina 73.40%
Gozdna površina 0.20%
Najnižja višinska točka Lac Assal -155 m
Najvišja višinska točka Moussa Ali 2,021 m
BDP / prebivalca $3,600 (2017 est.)