Esvatini: dragulj južne Afrike

Geografija in podnebje

Kraljevina Esvatini, ki se nahaja v južni Afriki, med Mozambikom in Južno Afriko, se razteza na površini približno 17.364 kvadratnih kilometrov. Ta celinski narod se ponaša s terenom, za katerega so značilne gore in hribi, poleg zmerno nagnjenih ravnic, zaradi česar je slikovita mojstrovina. Kljub pomanjkanju obale Eswatini kompenzira s svojimi osupljivimi pokrajinami. Podnebje v državi se zelo razlikuje, od tropskega v nižinah do skoraj zmernega v višjih regijah, ki sprejemajo raznoliko paleto rastlinstva in živalstva.

Naravni viri in raba zemljišč

Esvatini je blagoslovljen z bogatimi naravnimi viri, vključno z azbestom, premogom, glino, kasiteritom, vodno energijo in gozdovi. Predvsem ima tudi majhne zlate in diamantne usedline, kamnolom in smukec. Kmetijska zemljišča predstavljajo 68, 30% celotne površine, gozdovi pa 31, 70%, kar odraža bogato biotsko raznovrstnost in kmetijski potencial države. Reka Great Usutu in Emlembe, najnižja in najvišja nadmorska višina v državi, poudarjata geografsko raznolikost, ki podpira njene naravne lepote in vire.

Prebivalstvo in družba

Od julija 2020 je bilo prebivalstvo Esvatinija ocenjeno na 1.104.479. Porazdelitev te populacije je neenakomerna, predvsem skoncentrirana v dolinah in ravnicah zaradi gorskega terena. Urbanizacija je razmeroma nizka, saj le okoli 24, 20% prebivalstva prebiva v mestnih območjih, vključno z Mbabane, glavnim mestom, v katerem živi približno 68.000 prebivalcev. Uradna jezika države sta angleščina in siSwati, kar odraža njeno kolonialno zgodovino in kulturno dediščino. Prebivalci Esvatini so znani kot liSwati (ednina) ali emaSwati (množina), čeprav izraz Swazi ostaja široko uporabljen med angleško govorečimi.

Gospodarstvo

Gospodarstvo Esvatini je raznoliko, kmetijstvo pa igra pomembno vlogo poleg industrij, kot so proizvodnja koncentratov brezalkoholnih pijač, premogovništvo, gozdarstvo, predelava sladkorja, tekstil in oblačila. Sladkorni trs, koruza, bombaž, citrusi, ananas, govedo in koze so med primarnimi kmetijskimi proizvodi, ki podpirajo lokalno porabo in izvoz.

Trgovina in industrija

Na trgovinskem področju Esvatini ohranja trdne odnose z Južno Afriko, njeno glavno izvozno in uvozno partnerico, kar kaže na prepleteno gospodarsko dinamiko med državama. Leta 2017 je Južna Afrika predstavljala 94% izvoza Esvatinija, vključno s koncentrati brezalkoholnih pijač, sladkorjem, lesom, bombažno prejo, hladilniki, citrusi in sadjem v pločevinkah. Nasprotno pa je Eswatini uvažal predvsem motorna vozila, stroje, transportno opremo, živila, naftne derivate in kemikalije iz Južne Afrike, s čimer je poudaril odvisnost od svoje sosede za osnovne dobrine in storitve. Poleg tega se je Kitajska pojavila kot pomembna uvozna partnerica, ki je leta 2017 predstavljala 5, 2% uvoza, kar kaže na poskuse kraljevine za diverzifikacijo trgovinskih odnosov.

Infrastrukturni in razvojni izzivi

Kljub bogatim naravnim virom in gospodarskim dejavnostim se Esvatini sooča z izzivi pri zagotavljanju vključujoče rasti in razvoja. Eno od ključnih vprašanj je elektrifikacija, saj od leta 2017 približno 900.000 ljudi nima dostopa do električne energije. To predstavlja velike ovire pri doseganju ciljev trajnostnega razvoja, zlasti na podeželju, kjer prebiva večina neelektrificiranega prebivalstva.

Kmetijstvo in namakanje

Kmetijstvo ostaja hrbtenica gospodarstva Esvatinija, vendar se od leta 2012 močno opira na ocenjenih 500 kvadratnih kilometrov namakanih zemljišč, da bi zagotovilo produktivnost in prehransko varnost. Ta odvisnost poudarja pomen praks trajnostnega gospodarjenja z vodami ob vse večji zaskrbljenosti zaradi podnebnih sprememb in degradacije okolja.

Sklep

Esvatini, dežela osupljivih naravnih lepot in kulturnega bogastva, stoji na stičišču med ohranjanjem svojih tradicij in sprejemanjem sodobnega razvoja. S svojo strateško lego v južni Afriki, raznolikim gospodarstvom in potencialom za rast lahko Esvatini premaga svoje izzive s strategijami trajnostnega razvoja, okrepljenim regionalnim povezovanjem in osredotočanjem na obnovljive vire energije, da bi napajal svojo prihodnost. Ko se svet približuje bolj medsebojno povezani in okoljsko ozaveščeni dobi, potovanje Esvatinija predstavlja edinstveno mešanico dediščine in inovacij, ki vsebuje dragocene lekcije za trajnostni razvoj in ohranjanje kulture.

Podatki o državi

Koda države WZ
Regija Africa
Površina 17364 sq km
Kopenska površina 17204 sq km
Vodna površina 160 sq km
Kmetijska površina 68.30%
Gozdna površina 31.70%
Najnižja višinska točka Great Usutu River 21 m
Najvišja višinska točka Emlembe 1,862 m
BDP / prebivalca $10,100 (2017 est.)