Raziskovanje Kube: dragulj Karibov

Uvod

V kristalnih vodah Karibskega morja in severnega Atlantika, le 150 kilometrov južno od Key Westa na Floridi, leži živahna otoška država Kuba. S svojo bogato kulturo, burno zgodovino in osupljivimi naravnimi lepotami Kuba ponuja edinstveno mešanico doživetij za vse, ki stopijo na njene obale.

Geografski pregled

Kubanska geografija je tako raznolika kot njena kultura. Obsega 110.860 kvadratnih kilometrov, s 109.820 kvadratnimi kilometri zemlje in 1.040 kvadratnimi kilometri vode, ponaša se z različnimi pokrajinami. Od večinoma ravnih do valovitih ravnic in razgibanih gričev do veličastnih gora na jugovzhodu, kubanski teren priča o njeni naravni lepoti. Obala se razteza na več kot 3.735 kilometrih in ponuja osupljive plaže in obilo morskega življenja. Najvišja točka Kube, Pico Turquino, doseže 1.974 metrov nadmorske višine, kar zagotavlja osupljive razglede za tiste, ki se odpravijo na vrh.

Podnebje in naravni viri

Kuba, ki uživa v tropskem podnebju, ki ga moderirajo vetrovi, ima suho sezono od novembra do aprila in deževno obdobje od maja do oktobra. To podnebje podpira bogato paleto naravnih virov, vključno s kobaltom, nikljem, železovo rudo, kromom, bakrom in še več. S 60,30 % zemljišč, namenjenih kmetijstvu in 27,30 % gozdovom, naravno bogastvo Kube presega mineralna nahajališča, podpira različne kmetijske proizvode in močan gozdarski sektor.

Demografija in kultura

Od julija 2020 je bilo kubansko prebivalstvo ocenjeno na 11.059.062. Kubansko ljudstvo, znano po svoji toplini in gostoljubnosti, ima velik del svojega prebivalstva, ki prebiva v mestnih območjih, približno 77, 20%, pri čemer je glavno mesto Havana najbolj naseljeno. Španščina je uradni jezik, ki odraža bogate zgodovinske vezi države s Španijo. Porazdelitev prebivalstva je razmeroma enakomerna, s pomembnimi grozdi v večjih mestih.

Gospodarstvo: pregled

Kubansko gospodarstvo je pomembno zaradi osredotočenosti na industrije, kot so nafta, nikelj, kobalt, farmacevtski izdelki in tobak. Kmetijska proizvodnja ostaja osnovno živilo gospodarstva, vključno s sladkorjem, tobakom, citrusi in kavo. Država je razvila raznolik industrijski sektor, ki sega od gradbeništva in jekla do cementne in kmetijske mehanizacije. Poleg tega je Kuba zaradi svoje strateške lege pomemben akter v mednarodni trgovini, saj se ponaša z mešanico izvoznih in uvoznih partnerjev po vsem svetu.

Družba in infrastruktura

Kubanska vlada je naredila pomemben napredek na področju infrastrukture in od leta 2016 dosegla 100-odstotno stopnjo elektrifikacije. Ta napredek se odraža v stalni rasti BDP na prebivalca, ki je bil leta 2016 ocenjen na 12.300 USD. Urbanizacija je doživela tudi velik porast, saj večja mestna območja, kot je Havana, doživljajo rast in razvoj, kar kaže na razvijajočo se urbano krajino.

Sklep

Kuba priča o odpornosti in živahnosti. Od svoje osupljive geografije in tropskega podnebja do raznolikega gospodarstva in dinamičnih družbenih struktur je Kuba več kot le turistična destinacija; Je država z bogato kulturno dediščino in obetavno prihodnostjo. Medtem ko Kuba še naprej krmari po zapletenosti 21. stoletja, ohranja svojo privlačnost in vabi popotnike in učenjake na svoje obale.

Podatki o državi

Koda države CU
Regija Central America
Površina 110860 sq km
Kopenska površina 109820 sq km
Vodna površina 1040 sq km
Kmetijska površina 60.30%
Gozdna površina 27.30%
Najnižja višinska točka Caribbean Sea 0 m
Najvišja višinska točka Pico Turquino 1,974 m
BDP / prebivalca $12,300 (2016 est.)