Raziskovanje Burkine Faso: pogled v osrčje zahodne Afrike

Geografija in podnebje

Burkina Faso, ki se nahaja v zahodni Afriki, severno od Gane, je celinska država z zapleteno geografijo in podnebjem, ki oblikuje njen način življenja. Država pokriva površino 274.200 kvadratnih kilometrov, pri čemer zemljišča predstavljajo 273.800 kvadratnih kilometrov, vodna telesa pa preostalih 400 kvadratnih kilometrov. 3.611 km kopenskih meja deli s šestimi državami: Beninom (386 km), Slonokoščeno obalo (545 km), Gano (602 km), Malijem (1325 km), Nigrom (622 km) in Togom (131 km). Kljub raznolikim pokrajinam država nima obale, zaradi česar se razlikuje od nekaterih sosed.

Podnebje Burkine Faso je razdeljeno na tri ločene cone. V južni polovici leži vroče tropsko podnebje savane s kratko deževno sezono, ki prehaja v tropsko vročo polsušno stepo, značilno za regijo Sahel v severni polovici in majhno vroče puščavsko območje na samem severu, ki meji na puščavo Sahara. Ta raznolikost podnebnih območij prispeva k širokemu spektru kmetijskih in življenjskih razmer v državi.

Za teren Burkine Faso so značilne ravne do razrezane, valovite ravnice, s hribi na zahodu in jugovzhodu. Narod leži na obsežni planoti s savanami, ki so travnate na severu in postopoma prehajajo v redke gozdove na jugu. Najnižja točka v Burkini Faso je reka Mouhoun (Črna Volta) na 200 metrih nadmorske višine, najvišja točka pa je Tena Kourou, ki doseže 749 metrov.

Naravni viri in raba zemljišč

Burkina Faso je obdarjena z različnimi naravnimi viri, vključno z zlatom, manganom, cinkom, apnencem, marmorjem, fosfati, plovcem in soljo. Ti viri igrajo pomembno vlogo v gospodarstvu države, zlasti zlato, ki je glavni izvozni izdelek. Zemljišča se pretežno uporabljajo za kmetijstvo, pri čemer je 44, 20% kmetijskih zemljišč in 19, 30% pokritih z gozdovi. Od leta 2016 je bilo namakanih okoli 550 kvadratnih kilometrov zemljišč, ki so podpirala gojenje pridelkov, kot so bombaž, arašidi, karitejevi oreški, sezam, sirek, proso, koruza in riž. Živinoreja je tudi bistven del kmetijskega sektorja države.

Prebivalstvo in urbanizacija

Z ocenjenim skupnim številom prebivalcev 20.835.401 julija 2020 ima Burkina Faso skromno urbanizirano družbo. Približno 30, 60% prebivalstva živi v mestnih območjih, vključno z glavnim mestom Ouagadougou, v katerem živi okoli 2.780 milijonov ljudi, in Bobo-Dioulasso, drugim največjim mestom v državi, s približno 972.000 prebivalci. Prebivalstvo je večinoma skoncentrirano v središču in na jugu države, kjer sta podnebje in teren ugodnejša za bivanje in kmetijstvo.

Gospodarstvo in razvoj

Gospodarstvo Burkine Faso je raznoliko, kmetijstvo pa igra ključno vlogo poleg industrij, kot so proizvodnja bombažnega lanu, pijače, kmetijska predelava, milo, cigarete, tekstil in pridobivanje zlata. Država izvaža predvsem zlato, bombaž in živino, pri čemer so Švica, Indija in Južna Afrika pomembni izvozni partnerji. Uvoz vključuje investicijsko blago, živila in nafto, pri čemer so Kitajska, Slonokoščena obala in ZDA med ključnimi uvoznimi partnerji.

Kljub naravnim in človeškim virom se Burkina Faso sooča z razvojnimi izzivi, ki se odražajo v stopnji elektrifikacije, ki je leta 2016 znašala le 19, 2%, BDP na prebivalca pa je leta 2017 znašal 1 900 USD. Te številke poudarjajo potrebo po nadaljnjih razvojnih prizadevanjih za izboljšanje življenjskega standarda in gospodarskih priložnosti za prebivalce Burkinabe.

Sklep

Burkina Faso s svojo raznoliko geografijo, podnebjem in bogato kulturno dediščino priča o odpornosti in prilagodljivosti njenih prebivalcev. Kljub izzivom država še naprej izkorišča svoje znatne kmetijske in mineralne vire za trajnostni razvoj in rast. S stalnimi prizadevanji za elektrifikacijo, izobraževanje in gospodarsko diverzifikacijo želi Burkina Faso zagotoviti uspešno prihodnost za vse svoje državljane.

Podatki o državi

Koda države UV
Regija Africa
Površina 274200 sq km
Kopenska površina 273800 sq km
Vodna površina 400 sq km
Kmetijska površina 44.20%
Gozdna površina 19.30%
Najnižja višinska točka Mouhoun (Black Volta) River 200 m
Najvišja višinska točka Tena Kourou 749 m
BDP / prebivalca $1,900 (2017 est.)