Raziskovanje Slonokoščene obale: dragulj v zahodni Afriki

Geografija in podnebje

Slonokoščena obala, ki se nahaja v zahodni Afriki in meji na severni Atlantik med Gano in Liberijo, se razteza na površini 322.463 kvadratnih kilometrov. Ta raznolika država se ponaša s 318.003 kvadratnimi kilometri kopnega in 4.460 kvadratnih kilometrov vode, kopenske meje pa se raztezajo 3.458 km skozi Burkino Faso, Gano, Gvinejo, Liberijo in Mali. Njegova 515 km dolga obala vzdolž severnega Atlantika prikazuje tropsko podnebje ob obali in prehod v polkrožne razmere na skrajnem severu. Slonokoščena obala doživlja tri različne letne čase: toplo in suho sezono od novembra do marca, ki ji sledi vroče in suho obdobje od marca do maja ter vročo in mokro sezono od junija do oktobra. Za teren so značilne večinoma ravne do valovite ravnice, gore pa imajo spektakularen videz na severozahodu. Med naravnimi čudeži je Monts Nimba, ki na vrhuncu doseže 1.752 m in označuje najvišjo višinsko točko v državi.

Naravni viri in raba zemljišč

Slonokoščena obala ima obilo naravnih virov, vključno z nafto, zemeljskim plinom, diamanti, manganom, železovo rudo, kobaltom, boksitom, bakrom, zlatom, nikljem, tantalom, kremenčevim peskom in glino. Zanimivo je, da je narod ponosen tudi na svoje kmetijske bogastvo, zlasti kakavova zrna, kavo in palmovo olje, skupaj z obetavnimi zmogljivostmi hidroenergije. Kmetijski sektor uspeva na 64, 80% zemljišč v državi, gozdovi pa pokrivajo 32, 70%, kar odraža precejšnje območje, namenjeno kmetijstvu in gozdarstvu. Poleg tega si je država prizadevala za namakanje s približno 730 kvadratnimi kilometri namakanih zemljišč od leta 2012, kar podpira njene kmetijske dejavnosti.

Prebivalstvo in urbanizacija

Po oceni iz julija 2020 je bilo v Slonokoščeni obali 27.481.086 prebivalcev. Večina je skoncentrirana na gozdnatem jugu, zlasti v obalnih mestih in njihovi okolici, kjer so gospodarske priložnosti in infrastruktura bolj razvite. Regije severne savane ostajajo manj poseljene, čeprav nekatera območja vzdolž prometnih koridorjev vidijo naselja z večjo gostoto. Mestno prebivalstvo predstavlja 51, 70% vseh, kar kaže na pomemben premik k urbanizaciji, zlasti v večjih mestnih območjih, kot sta politični kapital Yamoussoukro in Abidjan, gospodarsko srce države in sedež vlade.

Jezik in nacionalna identiteta

Uradni jezik Slonokoščene obale je francoščina, kar odraža njene zgodovinske vezi kot nekdanje francoske kolonije. Slonokoščena obala kaže bogato kulturno dediščino in nacionalno identiteto, oblikovano z različnimi etničnimi sestavami in jeziki, ki obstajajo po vsej državi.

Gospodarstvo in industrija

Gospodarstvo Slonokoščene obale je raznoliko in vključuje več ključnih industrij, kot so živila, pijače, lesni izdelki, rafiniranje nafte, pridobivanje zlata, sestavljanje tovornjakov in avtobusov, tekstil, gnojila, gradbeni materiali in proizvodnja električne energije. Kmetijstvo ostaja temelj gospodarstva, pri čemer so kava, kakavova zrna, banane, palmova jedrca, koruza, riž, kasava, sladki krompir, sladkor, bombaž in guma primarni proizvodi. Narod je vodilni izvoznik kakava, kar priča o njegovi vlogi globalnega akterja v čokoladni industriji.

Država trguje s številnimi partnerji, izvaža kakav, kavo, les, nafto, bombaž, banane, ananas, palmovo olje in ribe predvsem na Nizozemsko, ZDA, Francijo, Belgijo, Nemčijo, Burkino Faso, Indijo in Mali. Uvozni partnerji so Nigerija, Francija, Kitajska in ZDA, od katerih Slonokoščena obala pridobiva gorivo, kapitalsko opremo in živila. Kljub izzivom se stopnja elektrifikacije izboljšuje, saj je leta 2017 10 milijonov ljudi še vedno brez elektrike. BDP na prebivalca je bil leta 2017 ocenjen na 3.900 USD, kar kaže na tekoča prizadevanja za gospodarski razvoj in rast.

Sklep

Slonokoščena obala predstavlja študijo o kontrastih in priložnostih, od raznolike geografije in podnebja do mešanice tradicionalnega kmetijstva in rastočih industrij. Ker država še naprej krmari po svoji poti k razvoju, ima obetavno prihodnost, ki jo oblikujejo bogati naravni viri, strateška geografska lega in dinamični duh njenih ljudi. Za tiste, ki želijo razumeti kompleksnost in potencial Zahodne Afrike, Slonokoščena obala ponuja zanimivo in prepričljivo pripoved

.

Podatki o državi

Koda države IV
Regija Africa
Površina 322463 sq km
Kopenska površina 318003 sq km
Vodna površina 4460 sq km
Kmetijska površina 64.80%
Gozdna površina 32.70%
Najnižja višinska točka Gulf of Guinea 0 m
Najvišja višinska točka Monts Nimba 1,752 m
BDP / prebivalca $3,900 (2017 est.)