Raziskovanje Nemčije: srednjeevropska velesila

Geografsko bistvo

Nemčija se nahaja v osrčju srednje Evrope in se ponaša s strateško lego, ki meji na Baltsko morje in Severno morje, ki se nahaja med Nizozemsko in Poljsko ter južno od Danske. S površino 357.022 kvadratnih kilometrov obsega večinoma kopno (348.672 kvadratnih kilometrov) z vodnimi telesi, ki pokrivajo 8.350 kvadratnih kilometrov. Država deli svoje kopenske meje v skupni dolžini 3.714 km, z devetimi državami, vključno z Avstrijo, Belgijo, Češko, Dansko, Francijo, Luksemburgom, Nizozemsko, Poljsko in Švico. Nemčija ima tudi obsežno obalo, ki meri 2.389 km, kar krepi njene pomorske interakcije.

Podnebje in topografija

Nemško podnebje je pretežno zmerno in morsko, za katerega so značilne hladne, oblačne, mokre zime in poletja z občasnim toplim gorskim (foehn) vetrom, ki čuti njegovo prisotnost. Teren države je tapiserija nižin na severu, višavja v središču in veličastne bavarske Alpe na jugu. Nadmorska višina se razteza od Neuendorf bei Wilster na -3,5 m, kar označuje najnižjo točko, do vrha Zugspitze, ki se dviga na 2.963 m, najvišjo višinsko točko.

Naravno bogastvo in kmetijska zemljišča

Narod je obdarjen z bogatimi naravnimi viri, vključno s premogom, lignitom, zemeljskim plinom, železovo rudo, bakrom, nikljem, uranom, pepeliko, soljo, gradbenimi materiali ter rodovitnim lesom in obdelovalno zemljo. Kmetijstvo je pomemben sektor z 48, 00% zemljišč, namenjenih kmetijskim dejavnostim, gozdovi pa pokrivajo 31, 80% države. Od leta 2012 so namakana zemljišča znašala približno 6.500 kvadratnih kilometrov in so podpirala različne pridelke in pridelke.

Dinamika prebivalstva

Z ocenjenim številom prebivalcev več kot 80 milijonov od julija 2020 je Nemčija najbolj naseljena država v Evropi. Porazdelitev prebivalstva je precej enakomerna po vsej državi, pri čemer mestna središča v zahodnem delu Severnega Porenja-Vestfalije privabljajo gostejše populacije. Približno 77, 50% prebivalstva prebiva v mestnih območjih, vključno z večjimi mesti, kot so Berlin, Hamburg, München in Köln.

Kulturno in gospodarsko tkivo

Nemščina je uradni jezik, ki odraža narodnost ljudi, ponosno znanih kot Nemci. Država je znana po svojih prispevkih k umetnosti, glasbi, literaturi in filozofski misli skozi zgodovino.

Industrija in kmetijstvo

Nemško gospodarsko krajino zaznamuje status enega največjih in tehnološko najnaprednejših proizvajalcev na svetu v več sektorjih. Med njimi so železo, jeklo, premog, cement, kemikalije, stroji, vozila, obdelovalni stroji, elektronika, avtomobili, hrana in pijača, ladjedelništvo in tekstil. Kmetijski sektor uspeva s proizvodnjo krompirja, pšenice, ječmena, sladkorne pese, sadja in zelja; mlečni izdelki; in vzrejo goveda, prašičev, perutnine.

Trgovinski odnosi in gospodarstvo

Na svetovnem gospodarskem področju se Nemčija ponaša s trdnimi trgovinskimi odnosi s ključnimi izvoznimi partnerji, kot so ZDA, Francija, Kitajska, Nizozemska, Združeno kraljestvo, Italija, Avstrija, Poljska in Švica. Njegovo glavno izvozno blago vključuje motorna vozila, stroje, kemikalije, računalniške in elektronske izdelke, električno opremo, farmacevtske izdelke, kovine, transportno opremo, živila, tekstil, gumo in plastične izdelke. Uvozni partnerji so Nizozemska, Kitajska, Francija, Belgija, Italija, Poljska, Češka, ZDA, Avstrija in Švica, s poudarkom na strojih, opremi za obdelavo podatkov, vozilih, kemikalijah, nafti in plinu, kovinah, električni opremi, farmacevtskih izdelkih, živilih in kmetijskih proizvodih. Stopnja elektrifikacije je od leta 2016 100-odstotna, kar podpira celovit razvoj infrastrukture v državi. Z BDP na prebivalca v višini 50.800 dolarjev v letu 2017 Nemčija poudarja svojo gospodarsko moč in kakovost življenja.

Sklep

Nemčija s svojo srednjeevropsko lego, raznoliko pokrajino, močnim gospodarstvom in bogato kulturno dediščino še naprej igra ključno vlogo na svetovnem prizorišču. Od dinamičnih mest in mirnega podeželja do inovativnih industrij in trajnostnih praks Nemčija ponuja model razvoja in blaginje, ki je globoko zakoreninjen v svoji zgodovini, vendar vedno gleda v prihodnost.

Podatki o državi

Koda države GM
Regija Europe
Površina 357022 sq km
Kopenska površina 348672 sq km
Vodna površina 8350 sq km
Kmetijska površina 48.00%
Gozdna površina 31.80%
Najnižja višinska točka Neuendorf bei Wilster -3.5 m
Najvišja višinska točka Zugspitze 2,963 m
BDP / prebivalca $50,800 (2017 est.)