Raziskovanje Japonske: dežela vzhajajočega sonca

Geografija in podnebje

Japonska, ki se nahaja v vzhodni Aziji, je slikovit arhipelag, ki se nahaja med severnim Tihim oceanom in japonskim morjem, neposredno vzhodno od Korejskega polotoka. Japonska geografija, ki obsega skupno površino 377.915 kvadratnih kilometrov, s 364.485 kvadratnimi kilometri kopnega in 13.430 kvadratnih kilometrov vode, je značilna za pomanjkanje kopenskih meja, kar ima za posledico obsežno obalo, ki meri 29.751 km. Ta otoška država doživlja podnebje, ki prehaja iz tropskega na jugu v hladno zmerno na severu, ki sprejema raznoliko paleto rastlinstva in živalstva. Teren je pretežno razgiban in gorat, veličastna gora Fuji stoji kot najvišja nadmorska višina s 3.776 m, Hachiro-gata pa najnižja s -4 m.

Naravni viri in kmetijstvo

Japonski naravni viri so razmeroma redki, z zanemarljivimi mineralnimi nahajališči, kar državo postavlja v ospredje kot največjo uvoznico premoga in utekočinjenega zemeljskega plina na svetu ter drugo največjo uvoznico nafte. Kljub tem omejitvam ima Japonska uspešen kmetijski sektor, ki zavzema 12, 50% njene kopenske površine. Kmetijski proizvodi vključujejo zelenjavo, riž, ribe, perutnino, sadje, mlečne izdelke, svinjino, govedino, cvetje, krompir, taros, jam, sladkorni trs, čaj, stročnice, pšenico in ječmen. Približno 68, 50% japonske zemlje je gozdnate, kar prispeva k njeni bogati biotski raznovrstnosti.

Prebivalstvo in urbanizacija

Od julija 2020 je bilo prebivalstvo Japonske ocenjeno na 125.507.472, s precejšnjo koncentracijo vzdolž obalnih regij. Zanimivo je, da tretjina prebivalstva prebiva v in okoli Tokia na osrednji ravnici (Kanto Plain), kar poudarja visoko gostoto prebivalstva v primarnih in sekundarnih regijah. Mestno prebivalstvo predstavlja 91,80 % celotnega prebivalstva, kar poudarja izrazit premik k mestnemu življenju. Večja mestna območja vključujejo Tokio (glavno mesto), Osako, Nagoyo, Kitakyushu-Fukuoka, Shizuoka-Hamamatsu in Sapporo.

Gospodarstvo in industrija

Z BDP na prebivalca v višini 42.900 dolarjev od leta 2017 je Japonska med največjimi in tehnološko naprednimi gospodarstvi na svetu. Njen industrijski sektor se ponaša z vodilnim položajem v proizvodnji motornih vozil, elektronske opreme, obdelovalnih strojev, jekla in barvnih kovin, ladij, kemikalij, tekstila in predelane hrane. Izvozni partnerji države so ZDA, Kitajska, Južna Koreja, Hongkong in Tajska, s poudarkom na močni trgovinski mreži. Izvozni izdelki segajo od motornih vozil in izdelkov iz železa in jekla do polprevodnikov in avtomobilskih delov. Nasprotno pa so glavni uvozni partnerji Japonske Kitajska, ZDA, Avstralija, Južna Koreja in Saudova Arabija, pri čemer so nafta, tekoči zemeljski plin, oblačila, polprevodniki in premog glavni uvoz.

Infrastruktura in tehnologija

Japonska je znana po svoji učinkovitosti in inovacijah, zlasti na področju infrastrukture in tehnologije. Elektrifikacija zajema 100% prebivalstva, kar priča o zavezanosti države k zagotavljanju dostopne in zanesljive energije za vse svoje državljane. Država je še naprej vodilna v svetu na področju tehnologije, ne le na področju potrošniške elektronike, temveč tudi pri pionirskem napredku v robotiki, avtomobilskem inženiringu in trajnostnih energetskih rešitvah.

Sklep

Japonska edinstvena kombinacija geografske raznolikosti, gospodarske vitalnosti in tehnološkega napredka je fascinantna študija nasprotij. Od gorske pokrajine in obsežnih obal do inovativnih industrij in dinamičnih urbanih središč, Japonska ponuja bogato tapiserijo kulturnih in naravnih zakladov. Medtem ko se spopada z izzivi omejenih naravnih virov in starajočega se prebivalstva, napredni pristop Japonske k trajnostnemu razvoju in globalnemu sodelovanju še naprej služi kot model za države po vsem svetu.

Podatki o državi

Koda države JA
Regija East Asia/Southeast Asia
Površina 377915 sq km
Kopenska površina 364485 sq km
Vodna površina 13430 sq km
Kmetijska površina 12.50%
Gozdna površina 68.50%
Najnižja višinska točka Hachiro-gata -4 m
Najvišja višinska točka Mount Fuji 3,776 m
BDP / prebivalca $42,900 (2017 est.)