Raziskovanje Islandije: izčrpen vodnik

Uvod

Islandija se nahaja v osrčju severne Evrope in predstavlja edinstveno mešanico naravnih čudes in živahne kulture, ki se nahaja med Grenlandskim morjem in severnim Atlantikom. Njegova lokacija, severozahodno od Združenega kraljestva, ponuja vrata do nekaterih najbolj osupljivih pokrajin na svetu. Ta izčrpen vodnik se poglobi v bistvo Islandije, pokriva njeno geografijo, podnebje, gospodarstvo in še več, slika podrobno sliko te očarljive države.

Geografija in podnebje

Islandija se razteza na površini 103.000 kvadratnih kilometrov, s 100.250 kvadratnimi kilometri kopnega in 2.750 kvadratnih kilometrov vode, zaradi česar je otok brez kopenskih meja. Obala se razteza na 4.970 km, okrašena z globoko razčlenjenimi zalivi in fjordi, ki obdajajo kopno. Islandski teren je pretežno planota, posejana z gorskimi vrhovi in ledenimi polji, ki ponujajo pokrajine, ki so tako raznolike, kot so veličastne.

Teren in nadmorska višina

Islandsko pokrajino zaznamuje večinoma planota, posejana z gorskimi vrhovi in dramatičnimi ledenimi polji. Najvišja točka je Hvannadalshnukur, ki doseže 2.110 metrov (na ledeniku Vatnajokull), najnižja točka pa je na morski gladini z Atlantskim oceanom.

Podnebje

Podnebje na Islandiji je zmerno, umirja ga severnoatlantski tok. Zime so blage in vetrovne, poletja pa hladna in vlažna, kar ustvarja okolje, ki je tako nepredvidljivo kot očarljivo.

Naravni viri in raba zemljišč

Islandija je bogata z naravnimi viri, vključno z ribami, vodno energijo, geotermalno energijo in diatomitom. Odvisnost države od obnovljivih virov energije, zlasti vodne in geotermalne energije, določa svetovni standard za trajnostno življenje.

Približno 18, 70% Islandije je kmetijskih zemljišč, le 0, 30% pa pokrivajo gozdovi. Ta zemlja podpira gojenje krompirja, korenja, zelene zelenjave, paradižnika in kumar, skupaj z živinorejo, ki proizvaja ovčetino, piščanca, svinjino, govedino in mlečne izdelke.

Gospodarstvo in industrija

Gospodarska pokrajina Islandije je raznolika, turizem je vodilna kot primarna industrija, sledijo predelava rib, taljenje aluminija in proizvodnja medicinskih/farmacevtskih izdelkov. Vodna energija in geotermalna energija imata pomembno vlogo v islandskem energetskem sektorju, saj prispevata k domači oskrbi in industrijski uporabi.

Kmetijski in izvozni proizvodi

Zaradi velike obale države in bogatega morskega življenja so ribe in ribji proizvodi največji izvoz, ki predstavlja 42% celotnega izvoza. Aluminij in kmetijski proizvodi prav tako pomembno prispevajo k islandskemu gospodarstvu, skupaj z medicinskimi in medicinskimi izdelki.

Trgovinski partnerji

Glavni izvozni partnerji Islandije so Nizozemska, Španija, Združeno kraljestvo, Nemčija, ZDA, Francija in Norveška. Njeni uvozni partnerji so Nemčija, Norveška, Kitajska, Nizozemska, ZDA, Danska, Združeno kraljestvo in Švedska, ki uvažajo stroje in opremo, naftne derivate, živila in tekstil.

Prebivalstvo in urbanizacija

Od julija 2020 je ocenjeno število prebivalcev Islandije znašalo 350.734, osupljivih 93.90% pa je bilo razvrščenih kot mestno. Prebivalstvo je skoraj v celoti urbanizirano, polovica jih prebiva v in okoli Reykjavika, glavnega mesta in največjega mesta. Druge populacijske grozde najdemo ob obali, predvsem na severu in zahodu.

Kultura in jezik

Islandska kultura je bogata in raznolika, z globokimi koreninami v nordijski mitologiji in močnim občutkom nacionalne identitete. Uradni jezik je islandščina, severnogermanski jezik, ki izhaja iz stare nordijščine. Kljub majhnemu številu prebivalcev se Islandija ponaša z živahno kulturno sceno, kjer literatura, glasba in umetnost igrajo ključno vlogo v družbi.

Sklep

Islandija, dežela ledu in ognja, priča o lepoti in moči narave. Od razgibane pokrajine in geotermalnih čudes do bogate kulture in inovativnega gospodarstva, Islandija ponuja edinstveno doživetje, ki očara vse, ki obiščejo ali preučijo njene obale. Z zavezanostjo trajnosti in življenjskemu slogu, ki je v sozvočju z okoljem, Islandija ne le čudi, temveč ponuja tudi lekcije o odgovornem življenju z našim planetom.

Podatki o državi

Koda države IC
Regija Europe
Površina 103000 sq km
Kopenska površina 100250 sq km
Vodna površina 2750 sq km
Kmetijska površina 18.70%
Gozdna površina 0.30%
Najnižja višinska točka Atlantic Ocean 0 m
Najvišja višinska točka Hvannadalshnukur (at Vatnajokull Glacier) 2,110 m
BDP / prebivalca $52,200 (2017 est.)