Raziskovanje Iraka: dežela zgodovinskega bogastva in naravnih lepot

Irak zaseda most zemlje, ki povezuje Azijo z Bližnjim vzhodom, in je država z globokimi zgodovinskimi koreninami in obilico naravnih virov. Njegova strateška lega, ki meji na Perzijski zaliv in se nahaja med Iranom in Kuvajtom, je igrala ključno vlogo v njegovi zgodovini in razvoju. S skupno površino 438.317 kvadratnih kilometrov se ponaša z raznolikim terenom, ki sega od puščavskih ravnic do gorskih regij, zaradi česar je dežela presenetljivih kontrastov.

Geografija in podnebje

Veliko večino iraške pokrajine obsegajo široke ravnice, s trstičnimi močvirji vzdolž iranske meje na jugu, ki ustvarjajo velika poplavljena območja. Meje države se raztezajo na 3.809 km in se dotikajo Irana, Jordanije, Kuvajta, Savdske Arabije, Sirije in Turčije. Kljub pretežno puščavskemu podnebju severne gorske regije vzdolž iranske in turške meje doživljajo hladne zime z močnim snegom, ki včasih zgodaj spomladi povzročijo obsežne poplave v osrednjem in južnem Iraku.

Z obalo, ki je le 58 km vzdolž Perzijskega zaliva, je dostop Iraka do pomorskih poti omejen, vendar strateško pomemben. Najvišji vrh države, Cheekha Dar, stoji na 3.611 m, kar ponazarja geografsko raznolikost, ki sega od morske gladine do visokih gora.

Naravni viri in raba zemljišč

Irak je blagoslovljen z bogatimi naravnimi viri, zlasti nafto in zemeljskim plinom, ki tvorijo hrbtenico njegovega gospodarstva. Fosfati in žveplo so prav tako pomembni. Vzorec rabe zemljišč razkriva državo, ki želi razviti svoj kmetijski potencial; 18,10% njene zemlje je namenjene kmetijstvu, pri čemer so poleg datumov in zelenjave ključnega pomena žita, kot sta pšenica in ječmen. Gozdna zemljišča predstavljajo le 1, 90%, kar odraža sušno podnebje v državi.

Upravljanje vodnih virov, zlasti z namakanjem, ima ključno vlogo pri podpiranju kmetijstva, saj se od leta 2012 po ocenah namaka 35.250 kvadratnih kilometrov zemljišč. To je ključnega pomena v državi, kjer teren in podnebje predstavljata velike izzive za gojenje.

Prebivalstvo in urbanizacija

Od julija 2020 je bilo prebivalstvo Iraka ocenjeno na 38.872.655, s precejšnjo koncentracijo v mestnih območjih. Približno 70, 90% prebivalstva živi v mestih, vključno s prestolnico Bagdad, ki je najbolj naseljeno mesto z več kot 7 milijoni prebivalcev. Druga večja urbana območja so Mosul, Basra, Kirkuk, Najaf in Erbil, od katerih vsaka prispeva k strukturi iraške raznolike družbe. Na porazdelitev ljudi v veliki meri vpliva razpoložljivost vode in obdelovalnih površin, kar vodi do gostih naselij vzdolž rek Tigris in Evfrat.

Gospodarstvo in industrija

Kljub izzivom iraško gospodarstvo kaže znake rasti in diverzifikacije. Prevlade nafte v izvozu ni mogoče preceniti, saj surova nafta predstavlja 99 % izvoznih proizvodov. Vendar pa si vlada prizadeva za razširitev gospodarske osnove z industrijami, kot so kemikalije, tekstil, usnje, gradbeni materiali, predelava hrane, gnojila in izdelava / predelava kovin.

Kmetijstvo ostaja tudi ključni sektor, ki prispeva ne le k domači preskrbi s hrano, ampak tudi k zaposlovanju. Mednarodni trgovinski odnosi odražajo odvisnost Iraka od njegovih naravnih virov, pri čemer so Indija, Kitajska in ZDA ključni izvozni partnerji.

Na strani uvoza sta Turčija in Kitajska pomembni partnerici, ki zagotavljata hrano, zdravila in industrijske izdelke. Ti odnosi poudarjajo vključitev Iraka v svetovno gospodarstvo kljub oviram, s katerimi se sooča.

Veselimo

se

Z bogato kulturno dediščino in obsežnimi naravnimi viri je Irak na stičišču med svojo zgodovinsko dediščino in težnjami za prihodnost. Izzivi ostajajo, zlasti v smislu razvoja infrastrukture in politične stabilnosti. Vendar strateški pomen države, tako regionalnega kot globalnega, še naprej ponuja priložnosti za rast in razvoj.

Medtem ko Irak še naprej krmari po svoji poti k obnovi in pomlajevanju, njegova mešanica zgodovinskega pomena in naravnega bogastva ostaja temelj njegove identitete. Z usklajenimi prizadevanji za trajnostni razvoj in socialno kohezijo lahko Irak izkoristi svoja sredstva za ustvarjanje obetavne prihodnosti za svoje prebivalce.

Podatki o državi

Koda države IZ
Regija Middle East
Površina 438317 sq km
Kopenska površina 437367 sq km
Vodna površina 950 sq km
Kmetijska površina 18.10%
Gozdna površina 1.90%
Najnižja višinska točka Persian Gulf 0 m
Najvišja višinska točka Cheekha Dar (Kurdish for „Black Tent“) 3,611 m
BDP / prebivalca $16,700 (2017 est.)