Raziskovanje Indonezije: smaragd ekvatorja

Geografsko veličanstvo

Indonezija, suverena država v jugovzhodni Aziji, leži kot arhipelag, veličastno postavljen med Indijskim oceanom in Tihim oceanom. Pokriva skupno površino 1.904.569 kvadratnih kilometrov, država se ponaša z mešanico zemljišč (1.811.569 kvadratnih kilometrov) in vode (93.000 kvadratnih kilometrov). Svoje meje deli z Malezijo (1881 km), Papuo Novo Gvinejo (824 km) in Vzhodnim Timorjem (253 km), kar ustvarja bogato tapiserijo kulturne in ekološke raznolikosti. Indonezijska obala se razteza na več kot 54.716 km in zajema tropsko podnebje, ki sega od vročih in vlažnih obalnih nižin do zmernejših višavij.

Naravna krajina in biotska raznovrstnost

Za teren Indonezije so značilne predvsem obalne nižine, medtem ko večji otoki skrivajo notranje gore, ki ponujajo osupljive pokrajine in bogato biotsko raznovrstnost. Nadmorska višina države se zelo razlikuje, od najnižje točke v Indijskem oceanu (0 m) do najvišjega vrha Puncak Jaya (4.884 m). Ta geografska raznolikost podpira široko paleto naravnih virov, vključno z nafto, kositrom, zemeljskim plinom, nikljem, lesom, boksitom, bakrom, rodovitnimi tlemi, premogom, zlatom in srebrom, zaradi česar je Indonezija zakladnica naravnega bogastva.

Okoljsko upravljanje

Z 31, 20% svoje zemlje, namenjene kmetijstvu in 51, 70% pokritih z gozdovi, je Indonezija v ospredju okoljskega upravljanja v jugovzhodni Aziji. To dodatno poudarja 67.220 kvadratnih kilometrov namakanih zemljišč (ocenjenih leta 2012), kar poudarja zavezanost države trajnostnemu upravljanju kmetijstva in gozdarstva.

Ekonomska in socialna krajina

Indonezija, ki od julija 2020 živi približno 267 milijonov posameznikov, predstavlja dinamično družbeno tkivo, ki je večinoma osredotočeno na otok Java, eno najbolj gosto poseljenih območij na Zemlji. Druge gosto poseljene regije vključujejo dele Sumatre, Sulawesija in Kalimantana, kar priča o raznoliki in živahni kulturi indonezijskega arhipelaga. Mestno prebivalstvo predstavlja 56, 60% celotnega prebivalstva, kar kaže na pomembne trende urbanizacije.

Na kratko o ekonomiji

Indonezijsko gospodarstvo spodbujajo različni sektorji, vključno z nafto in zemeljskim plinom, tekstilom, avtomobilsko industrijo in še več. Bogastvo države z naravnimi viri je utrlo pot uspešnemu izvoznemu trgu, pri čemer so Kitajska, ZDA, Japonska, Indija in Singapur ključni partnerji. Kmetijski proizvodi, zlasti guma, palmovo olje in kava, imajo pomembno vlogo pri domači potrošnji in prihodkih od izvoza. Zanimivo je, da je BDP države na prebivalca v letu 2017 znašal 12.400 USD, kar odraža tekočo gospodarsko rast in razvoj.

Kulturna dediščina in sodobna identiteta

Uradni jezik, Bahasa Indonesia, služi kot povezovalni medij v državi, bogati z etnično in kulturno raznolikostjo. Indonezijska urbana središča, zlasti Džakarta – glavno mesto, so živahna središča dejavnosti, ki predstavljajo sodoben obraz Indonezije, hkrati pa ohranjajo globoko zakoreninjeno kulturno dediščino. Ta mesta so ključnega pomena ne le zaradi svojega gospodarskega pomena, ampak tudi kot središča izobraževanja, kulture in politike.

Vodimo v svetlo prihodnost

Kljub izzivom, kot je elektrifikacija, saj je bilo leta 2017 brez elektrike 14 milijonov ljudi, Indonezija vztrajno napreduje v smeri vključujoče rasti in trajnostnega razvoja. Poudarek na izboljšanju infrastrukture, skupaj z vladnimi prizadevanji za spodbujanje izobraževanja, zdravja in industrije, poudarja zavezanost države k zagotavljanju uspešne prihodnosti za vse Indonezijce.

Skratka, Indonezija očara s svojo osupljivo geografijo, bogatimi naravnimi rezervati in živahno kulturno tapiserijo. Kot država, ki se ponaša z raznolikostjo in odpornostjo, Indonezija krmari po poti trajnosti in inovacij ter obljublja še svetlejšo prihodnost na svetovnem prizorišču.

Podatki o državi

Koda države ID
Regija East Asia/Southeast Asia
Površina 1904569 sq km
Kopenska površina 1811569 sq km
Vodna površina 93000 sq km
Kmetijska površina 31.20%
Gozdna površina 51.70%
Najnižja višinska točka Indian Ocean 0 m
Najvišja višinska točka Puncak Jaya 4,884 m
BDP / prebivalca $12,400 (2017 est.)