Raziskovanje Hondurasa: srednjeameriški dragulj

Honduras, ki se nahaja v osrčju Srednje Amerike, je država, polna naravnih lepot, zgodovinskega bogastva in kulturne živahnosti. Svoje meje deli z Gvatemalo, Salvadorjem in Nikaragvo ter se ponaša z obsežno obalo, ki se dotika Karibskega morja in severnega Tihega oceana. S skupno površino 112.090 kvadratnih kilometrov, od tega 111.890 kvadratnih kilometrov kopnega in 200 kvadratnih kilometrov vode, Honduras predstavlja raznolik teren, ki sega od subtropskih nižin do zmernih gorskih regij.

Geografska raznolikost

Geografska raznolikost države se kaže v njeni večinoma gorski notranjosti in ozkih obalnih ravnicah. Honduras ima skupno kopensko mejo 1.575 km, dotika se Gvatemale 244 km, Salvadorja 391 km in Nikaragve 940 km. Nacionalna obala se razteza na več kot 823 km in ponuja osupljive poglede in pomorska vrata v svet. Podnebje se spreminja od subtropskega v nižinah do zmernega v gorah, ki sprejema bogato paleto rastlinstva in živalstva. Cerro Las Minas, visok na 2.870 m, označuje najvišjo višinsko točko v državi, medtem ko Karibsko morje leži na najnižji ravni.

Naravni viri in teren

Honduras, bogat z naravnimi viri, je obdarjen z lesom, zlatom, srebrom, bakrom, svincem, cinkom, železovo rudo, antimonom, premogom, ribami in pomembnim potencialom hidroenergije. Za njeno pokrajino so značilne razgibane gore, posejane z ozkimi obalnimi ravnicami, ki gostijo 28, 80% kmetijskih zemljišč in 45, 30% gozdnih zemljišč. Kljub izzivom, ki jih predstavlja ta teren, je državi uspelo gojiti vrsto kmetijskih proizvodov, kot so banane, kava, citrusi, koruza in afriška palma; dopolnjevanje živinorejskega in ribiškega sektorja.

Ekonomski pregled

Gospodarstvo Hondurasa temelji predvsem na kmetijstvu, pri čemer so banane in kava glavni izvozni proizvodi. Vendar pa ima država tudi rastoči industrijski sektor, ki se osredotoča na predelavo sladkorja, tekstil, tkana in pletena oblačila ter lesne izdelke, vključno s cigarami. Od leta 2017 so ZDA postale vodilni izvozni partner, sledijo pa jim Nemčija, Belgija, Salvador, Nizozemska, Gvatemala in Nikaragva. Kar zadeva uvoz, se Honduras najbolj zanaša na blago iz ZDA, Gvatemale, Kitajske, Mehike, Salvadorja, Paname in Kostarike, pri čemer so komunikacijska oprema, stroji, transportni materiali in živila glavni uvozni izdelki.

Prebivalstvo in urbanizacija

S približno 9.235.340 prebivalci julija 2020 Honduras kaže edinstven vzorec urbanizacije v primerjavi s svojimi sosedami Srednje Amerike. Večina njenih prebivalcev živi v gorski zahodni polovici, s pomembnimi središči prebivalstva v glavnem mestu Tegucigalpa in San Pedro Sula. Dolina Rio Ulua na severu izstopa kot gosto poseljeno nižinsko območje. Mestno prebivalstvo predstavlja 58, 40% vseh, kar kaže na postopen, a stalen premik k urbanizaciji. Španščina služi kot uradni jezik, ki spodbuja občutek enotnosti med različnimi skupinami, ki sestavljajo honduraško prebivalstvo.

Kulturno in družbeno tkivo

Honduras prikazuje živahno kulturo, ki črpa iz avtohtonih, afriških in španskih vplivov, vidnih v njeni kuhinji, glasbi in festivalih. Kljub soočanju z gospodarskimi izzivi, saj je BDP na prebivalca leta 2017 ocenjen na 5.600 dolarjev, so Hondurčani znani po svoji odpornosti in močnih skupnostnih obveznicah. Prizadevanja za elektrifikacijo države so v teku, saj je od leta 2017 približno 2 milijona prebivalcev še vedno brez elektrike. Vendar duh honduraškega ljudstva in njihova predanost izboljšanju države močno sije.

Veselimo

se

Ker Honduras še naprej utira svojo pot k trajnostnemu razvoju, ostaja država z velikim potencialom. Njegova naravna lepota v kombinaciji s strateško geografsko lego, bogatimi viri in marljivim prebivalstvom postavlja temelje za prihodnjo rast in blaginjo. Za popotnike, vlagatelje in domačine Honduras ponuja veliko priložnosti, ki čakajo, da jih raziščete in cenite.

Podatki o državi

Koda države HO
Regija Central America
Površina 112090 sq km
Kopenska površina 111890 sq km
Vodna površina 200 sq km
Kmetijska površina 28.80%
Gozdna površina 45.30%
Najnižja višinska točka Caribbean Sea 0 m
Najvišja višinska točka Cerro Las Minas 2,870 m
BDP / prebivalca $5,600 (2017 est.)