Raziskovanje Gabona: dragulj v Srednji Afriki

Nahaja se vzdolž ekvatorja v Srednji Afriki, s svojo obalo, ki poljublja Atlantski ocean, leži Gabon, država globokih naravnih lepot in bogatih virov. Gabon, ki obsega površino 267.667 kvadratnih kilometrov, predstavlja pokrajino, ki je tako raznolika kot njeno ekološko bogastvo. Od ozkih obalnih ravnic do hribovite notranjosti in savan na vzhodu in jugu je Gabon geografsko čudo, ki uteleša samo bistvo neprimerljive biotske raznovrstnosti celine.

Geografija in podnebje

Gabon deli svojih 3.261 kilometrov kopenskih meja s tremi državami: Kamerunom na severu z mejno dolžino 349 km, Republiko Kongo na vzhodu in jugu z 2.567 km in manjšo mejo z Ekvatorialno Gvinejo, ki se razteza 345 km. Nacionalna obala poteka 885 km vzdolž Atlantika, kar zagotavlja ne le osupljive pokrajine, temveč tudi pomembne gospodarske priložnosti, zlasti pri pridobivanju nafte.

Podnebje Gabona je tropsko, za katerega so značilne celoletne visoke temperature in vlažnost. Te podnebne razmere podpirajo enega najbolj dragocenih zakladov države, njene obsežne deževne gozdove, ki pokrivajo približno 81% nacionalnega ozemlja. Kljub zahtevnemu vremenu je raznolik teren Gabona od obalnih ravnic do notranjih hribov in vzhodnih savan hrbtenica biotske raznovrstnosti.

Naravni viri in gospodarstvo

Gabon ima obilo naravnih virov, vključno z nafto, zemeljskim plinom, diamanti, niobijem, manganom, uranom, zlatom, lesom, železovo rudo in potencialno hidroenergijo. Ti viri so spodbudili gospodarstvo države, pri čemer sta pridobivanje in rafiniranje nafte v ospredju. Vendar pa Gabon ohranja tudi robustno industrijo na področju pridobivanja mangana in zlata, kemikalij, popravila ladij, proizvodnje hrane in pijače, tekstila, lesa in proizvodnje vezanega lesa, kar kaže na raznolikost njegove gospodarske osnove.

Kmetijski sektor, čeprav za pridelavo uporablja le del zemlje (19%), daje kakav, kavo, sladkor, palmovo olje, gumo in ribe, poleg živinoreje in nabiranja tropskega mehkega lesa okoume, ki ima pomembno vlogo v lokalnem gospodarstvu.

Gabonovi trgovinski odnosi segajo po vsem svetu, s pomembnimi izvoznimi partnerstvi s Kitajsko, ZDA, Irsko, Nizozemsko, Južno Korejo, Avstralijo in Italijo. Surova nafta, les, mangan in uran so med ključnimi izvoznimi izdelki, ki ponazarjajo odvisnost države od njenih naravnih virov. Uvoz vključuje stroje in opremo, živila, kemikalije in gradbene materiale, predvsem iz Francije, Belgije in Kitajske.

Prebivalstvo in urbanizacija

Z ocenjeno populacijo 2.230.908 od julija 2020 ima Gabon relativno nizko gostoto prebivalstva v primerjavi s kopensko maso. Prebivalstvo je razdeljeno v žepe po vsej državi, največje mestno središče pa je glavno mesto Libreville, ki se nahaja na obali severozahodnega Atlantika. Zanimivo je, da približno 90, 10% prebivalstva Gabona prebiva v mestnih območjih, kar priča o hitri urbanizaciji države in koncentraciji virov in storitev v njenih mestih.

Uradni jezik je francoščina, ki odraža kolonialno dediščino Gabona, ljudje pa se identificirajo kot gabonski. Družbeno tkivo Gabona je tapiserija kulturnih izrazov, tradicij in jezikov, ki poudarjajo bogato kulturno raznolikost naroda.

Infrastrukturni in razvojni izzivi

Kljub bogastvu naravnih virov in znatnemu BDP na prebivalca v višini 18.100 dolarjev (od leta 2017) se Gabon sooča z več razvojnimi izzivi. Stopnja elektrifikacije kaže, da je leta 2017 približno 200.000 Gaboncev še vedno živelo brez elektrike, kar poudarja infrastrukturne vrzeli, ki še vedno obstajajo v podeželskih in nerazvitih regijah.

Poleg tega koncentracija bogastva in gospodarske dejavnosti v mestnih območjih, zlasti v naftnem sektorju, vzbuja zaskrbljenost glede pravične rasti in okoljske trajnosti. Vlada je napredovala v smeri diverzifikacije gospodarstva in izvajanja politik, usmerjenih v ohranjanje okolja in trajnostni razvoj.

Sklep

Gabon, s svojo strateško lego v osrčju Srednje Afrike, služi kot most med gostimi gozdovi notranjosti celine in velikim Atlantskim oceanom. Njegova bogata tapiserija kultur, jezikov in tradicij, skupaj s pomembnimi naravnimi viri, postavlja Gabon kot državo velikega potenciala. Medtem ko Gabon napreduje v prihodnost trajnostnega razvoja in raznolike gospodarske rasti, ostaja prepričljiva študija ravnovesja med darovi narave in njenim upravljanjem.

Podatki o državi

Koda države GB
Regija Africa
Površina 267667 sq km
Kopenska površina 257667 sq km
Vodna površina 10000 sq km
Kmetijska površina 19%
Gozdna površina 81.00%
Najnižja višinska točka Atlantic Ocean 0 m
Najvišja višinska točka Mont Iboundji 1,575 m
BDP / prebivalca $18,100 (2017 est.)