Raziskovanje Butana: Skrito kraljestvo v Himalaji

Geografska čudesa in naravni sijaj

Butan se nahaja v južni Aziji, med visokimi velikani Kitajske in Indije, mirno kraljestvo, ki se razprostira na površini 38.394 kvadratnih kilometrov, vsa zemljišča, brez vodnih teles znotraj svojih meja. Ta država si deli precejšnjo kopensko mejo 1.136 km, razdeljeno med Kitajsko (477 km) in Indijo (659 km), vendar nima obale. Butanski teren je večinoma gorat, začinjen z nekaj rodovitnimi dolinami in savano, ki je pravi dokaz raznolike lepote narave. S podnebnimi območji, ki segajo od tropskih v južnih ravnicah do hudih zim in hladnih poletij v Himalaji, Butan ponuja široko paleto podnebij po svoji pokrajini.

Naravni viri in ohranjanje okolja

Eden najpomembnejših zakladov Butana so njegovi bogati naravni viri, vključno z lesom, vodno energijo, sadro in kalcijevim karbonatom. Zanimivo je, da se kraljestvo ponaša z impresivnimi 85, 5% gozdnimi zemljišči, kar poudarja njegovo zavezanost ohranjanju okolja. Uporaba vodne energije kot čistega vira energije v Butanu ponazarja njegovo predanost trajnostnemu razvoju. Poleg tega Butan s 13, 6% kmetijskih zemljišč ohranja ravnovesje med kmetijstvom in ohranjanjem bujnih gozdov.

Dvigovanje pokrajin

Teren Butana je dramatičen spektakel umetnosti narave, ki se dviga od najnižje nadmorske višine v Drangeme Čhuju, na 97 metrih, do veličastnih višin Gangkar Puensum, ki stoji kot najvišja nepreplezana gora na svetu s 7.570 metri. Ta razpon nadmorske višine ne prispeva le k geografski raznolikosti Butana, temveč tudi k njegovi bogati biotski raznovrstnosti.

Družba in gospodarstvo

Od julija 2020 je bilo ocenjeno število prebivalcev Butana 782.318, državljanstvo pa je edinstveno in množično znano kot Butanci. Dzongkha, uradni jezik, združuje prebivalstvo, medtem ko urbanizacija znaša 42, 3%. Glavno mesto Thimphu ni le politično in gospodarsko središče, temveč tudi srce butanske kulture, kjer je od leta 2018 živelo približno 203.000 prebivalcev.

Gospodarske strukture in partnerstva

Butansko gospodarstvo z BDP na prebivalca v višini 9.000 dolarjev od leta 2017 podpira več ključnih industrij, vključno s cementom, lesnimi izdelki, predelanim sadjem, alkoholnimi pijačami in predvsem turizmom, ki svetu predstavlja edinstveno filozofijo Butana o bruto nacionalni sreči. Kmetijstvo ostaja osnovno živilo butanskega gospodarstva, saj proizvaja riž, koruzo, korenovke, citruse, mlečne izdelke in jajca. Pomemben del trgovine Butana je z Indijo, ki je v letu 2017 predstavljala 95, 3% izvoza in 89, 5% uvoza, s poudarkom na globokih gospodarskih vezeh med državama.

Izvozni profil Butana je raznolik, saj vsebuje elektriko (predvsem v Indijo), ferosilicij, cement, kardamom, kalcijev karbid, jeklene palice / palice, dolomit in sadro. Uvoz vključuje gorivo in maziva, letala, stroje in dele, riž in motorna vozila, kar kaže na uravnoteženo trgovino, ki podpira tako industrijske kot potrošniške potrebe.

Infrastruktura in modernizacija

V impresivnem podvigu modernizacije je Butan do leta 2016 dosegel popolno elektrifikacijo prebivalstva in vsem svojim državljanom zagotovil dostop do električne energije. Ta dosežek poudarja zavezanost Butana k izboljšanju kakovosti življenja svojih prebivalcev ob hkratnem uravnoteženju sodobnih potreb z okoljsko trajnostjo.

Kulturna tapiserija in globalno pozicioniranje

Butan je svetilnik tradicije v vedno sodobnejšem svetu, ki skrbno krmari po poti razvoja in hkrati ohranja svojo kulturno identiteto. Koncept bruto nacionalne sreče nad bruto domačim proizvodom kot merilo napredka odraža celovit pristop Butana k razvoju, ki daje prednost blaginji svojih državljanov in naravnemu okolju.

Kljub geografski izolaciji je Butan uspešno ohranil svojo suverenost in kulturno bogastvo s spodbujanjem močnih dvostranskih odnosov, zlasti s sosednjimi državami. Ker svet postaja vse bolj medsebojno povezan, butanski primer trajnostnega razvoja in ohranjanja kulture ostaja vodilna luč za narode po vsem svetu.

Skratka, Butan je s svojimi osupljivimi pokrajinami, bogato kulturo in naprednimi politikami edinstvena država, ki zagotavlja model za mir, srečo in trajnost. Njena prizadevanja za ohranjanje gospodarske rasti ob hkratnem ohranjanju okolja in spodbujanju sreče so hvalevredna, zaradi česar je resnično izjemna država na svetovnem prizorišču.

Podatki o državi

Koda države BT
Regija South Asia
Površina 38394 sq km
Kopenska površina 38394 sq km
Vodna površina 0 sq km
Kmetijska površina 13.60%
Gozdna površina 85.50%
Najnižja višinska točka Drangeme Chhu 97 m
Najvišja višinska točka Gangkar Puensum 7,570 m
BDP / prebivalca $9,000 (2017 est.)