Raziskovanje Bolivije: dragulj v Srednji Južni Ameriki

Geografski pregled

Bolivija, ki se nahaja v osrčju Srednje Južne Amerike, jugozahodno od Brazilije, je država z veliko in zapleteno geografijo. Njeno ozemlje obsega več kot 1.098.581 kvadratnih kilometrov, zaradi česar je po površini 28. največja država na svetu. Za pokrajino so značilne predvsem razgibane Andske gore, ki vključujejo visokogorsko planoto, znano kot Altiplano, valovite hribe in nižinske ravnice amazonskega bazena. Edinstvena lokacija Bolivije ima za posledico podnebje, ki se močno spreminja glede na nadmorsko višino, od vlažnih in tropskih do hladnih in polsušnih pogojev.

Naravno okolje

Topografija države je spektakel raznolikosti narave. Nadmorska višina se dramatično razlikuje od najnižje točke v Paragvaju v Riu, ki sedi na 90 metrih nadmorske višine, do najvišje točke v Nevado Sajami, ki doseže impresivnih 6.542 metrov. Ta raznolika nadmorska višina podpira bogato tapiserijo naravnih virov, vključno s kositrom, zemeljskim plinom, nafto in cinkom, ki tvorijo hrbtenico bolivijskega gospodarstva.

Kar zadeva rabo zemljišč, je približno 34, 30% namenjenih kmetijstvu, gozdovi pa pokrivajo 52, 50% države. Kljub temu, da je neobalna brez obale, Bolivija kompenzira s svojimi osupljivimi pokrajinami in pomembnimi nahajališči mineralov in ogljikovodikov.

Socialno-ekonomski profil

Bolivija z ocenjenim številom prebivalcev 11.639.909 julija 2020 je večetnična družba, ki jo sestavljajo različne avtohtone skupine. Porazdelitev prebivalstva je skoncentrirana predvsem na visokogorskih ravnicah zahoda v regiji Altiplano in okoli živahnega mesta Santa Cruz na vzhodu. Trendi urbanizacije stalno naraščajo, saj od leta 2020 v urbanih območjih živi približno 70, 10% prebivalstva. Španščina, Quechua, Aymara in Guarani služijo kot uradni jeziki, ki poudarjajo kulturno raznolikost države.

Gospodarstvo in industrija

Bolivijsko gospodarstvo je večplastno in vključuje sektorje, kot so rudarstvo, taljenje, proizvodnja električne energije in kmetijstvo. Kmetijsko je znan po pridelavi soje, kvinoje in brazilskih oreščkov med drugimi pridelki. Rudarski sektor je še posebej ključen zaradi obilja dragocenih mineralov, kot so srebro, cink in svinec. V zadnjih letih je Bolivija diverzificirala svoj izvozni portfelj, tako da ne vključuje le mineralov, temveč tudi kmetijske proizvode, kot sta kvinoja in soja. Glavni trgovinski partnerji so Brazilija, Argentina, ZDA in številne azijske države, kar kaže na ključno vlogo Bolivije v svetovnih trgovinskih mrežah.

Infrastruktura in razvoj

Kljub bogatim naravnim virom in kulturni dediščini se Bolivija sooča z izzivi na področju infrastrukture in razvoja. Od leta 2013 je približno 1,2 milijona ljudi živelo brez elektrike. Vendar pa potekajo prizadevanja za odpravo teh razlik in izboljšanje življenjskega standarda po vsej državi. Ocena namakalnih zemljišč, ki je leta 2012 znašala 3 000 kvadratnih kilometrov, poudarja tudi potencial za povečanje kmetijske produktivnosti z boljšimi praksami gospodarjenja z vodami. Z BDP na prebivalca v višini 7.600 dolarjev v letu 2017 Bolivija napreduje v gospodarskem razvoju, čeprav postopoma.

Sklep

Bolivija je dežela močnih nasprotij in ogromnega potenciala. Od veličastnih vrhov Andov do bujne amazonske kotline je njegova geografska raznolikost neprimerljiva. Čeprav je Bolivija bogata z naravnimi viri in kulturno dediščino, si še naprej prizadeva za premagovanje socialno-ekonomskih izzivov. Ko država napreduje naprej, ostaja fascinantna destinacija za raziskovalce in vlagatelje, ki ponuja edinstveno mešanico naravnih lepot, živahnih kultur in nastajajočih priložnosti.

Podatki o državi

Koda države BL
Regija South America
Površina 1098581 sq km
Kopenska površina 1083301 sq km
Vodna površina 15280 sq km
Kmetijska površina 34.30%
Gozdna površina 52.50%
Najnižja višinska točka Rio Paraguay 90 m
Najvišja višinska točka Nevado Sajama 6,542 m
BDP / prebivalca $7,600 (2017 est.)