Raziskovanje Armenije: križišče celin in kultur

Armenija, celinska država v jugozahodni Aziji, se je znašla na križišču Evrope in Azije. Njegova edinstvena geografska lega, ki se nahaja med Turčijo na zahodu in Azerbajdžanom na vzhodu, omogoča, da se Armenija šteje za del Evrope in Bližnjega vzhoda, odvisno od geopolitične leče, skozi katero jo gledamo. Ta država s površino 29.743 kvadratnih kilometrov, od tega 28.203 kvadratnih kilometrov kopnega in 1.540 kvadratnih kilometrov vode, deli svoje meje z Azerbajdžanom, Gruzijo, Iranom in Turčijo, kar skupaj znaša 1.570 km kopenskih meja.

Geografija in podnebje

V armenski pokrajini prevladuje visokogorsko celinsko podnebje, za katerega so značilna vroča poletja in hladne zime. Teren je večinoma sestavljen iz armenskega višavja, ki predstavlja različne gore, malo gozdnih zemljišč in hitro tekoče reke. Rodovitna zemlja, ki jo najdemo v dolini reke Aras, dopolnjuje gorski teren države in zagotavlja odlične pogoje za kmetijstvo. Nadmorska višina Armenije se zelo razlikuje, z najnižjo točko na reki Debed (400 m) in najvišjo pri Aragats Lerrnagagat‘ (4.090 m).

Naravni viri in raba zemljišč

Kljub svoji velikosti se Armenija ponaša z majhnimi nahajališči zlata, bakra, molibdena, cinka in boksita med svojimi naravnimi viri. Kmetijska zemljišča v državi predstavljajo 59, 70% njenega ozemlja, gozdovi pa 9, 10%. Po ocenah iz leta 2012 je bilo namakanih 2.740 kvadratnih kilometrov zemljišč, kar podpira gojenje različnih pridelkov in živinorejo.

Prebivalstvo in urbanizacija

Po ocenah julija 2020 prebivalstvo Armenije znaša približno 3.021.324 ljudi, s precejšnjo koncentracijo v severni polovici države. Erevan, glavno mesto, je srce Armenije, v katerem živi več kot petkrat več prebivalcev kot Gyumri, drugo največje mesto. S stopnjo mestnega prebivalstva 63, 30% v letu 2020 je Armenija vse bolj urbanizirana, kar odraža svetovni trend mestnega življenja.

Demografija in družba

Prebivalci Armenije so znani kot Armenci, uradni jezik pa je armenski. Glavno mestno območje Armenije je njeno glavno mesto Erevan z ocenjenim številom prebivalcev 1, 086 milijona leta 2020. Porazdelitev prebivalstva kaže na prednost mestnega življenja, zlasti v Erevanu in njegovi okolici.

Gospodarstvo in industrija

Armensko gospodarstvo je raznoliko in med drugim zajema sektorje, kot so proizvodnja žganja, rudarstvo, predelava diamantov in predelava hrane. Kmetijski sektor ostaja ključnega pomena, saj proizvaja sadje, zelenjavo in živino. Armenski izvozni partnerji so Rusija, Bolgarija, Švica in Nemčija, ključni izvoz pa so baker, surovo železo, barvne kovine in živila. Država uvaža predvsem iz Rusije, Kitajske in Turčije, s poudarkom na zemeljskem plinu, nafti, tobačnih izdelkih in živilih.

Trgovina in infrastruktura

Kar zadeva infrastrukturo, se Armenija ponaša s 100-odstotno stopnjo elektrifikacije od leta 2016, kar odraža znaten napredek pri zagotavljanju dostopa do električne energije vsem prebivalcem. BDP na prebivalca je leta 2017 znašal 9.500 USD, kar kaže na gospodarske izzive in potencial za rast v državi.

Kultura in dediščina

Bogata kulturna dediščina Armenije priča o njenem zgodovinskem pomenu in geografski legi. Armenija, umeščena na stičišču različnih civilizacij, je razvila edinstveno identiteto, ki združuje evropske in bližnjevzhodne vplive. To, skupaj s svojimi slikovitimi pokrajinami in zgodovinskimi spomeniki, naredi Armenijo fascinantno državo, ki jo je vredno raziskati.

Skratka, Armenija je država z globokimi zgodovinskimi koreninami in kompleksno identiteto, ki jo oblikuje njen geografski položaj, raznolika pokrajina in živahna kultura. Kljub svoji majhnosti se Armenija ponaša s pomembnimi naravnimi viri, strateško lego in bogato kulturno dediščino, ki še naprej očara domišljijo ljudi po vsem svetu.

Podatki o državi

Koda države AM
Regija Middle East
Površina 29743 sq km
Kopenska površina 28203 sq km
Vodna površina 1540 sq km
Kmetijska površina 59.70%
Gozdna površina 9.10%
Najnižja višinska točka Debed River 400 m
Najvišja višinska točka Aragats Lerrnagagat‘ 4,090 m
BDP / prebivalca $9,500 (2017 est.)