Pogled v Azerbajdžan: mešanica naravnih lepot, virov in kulturnega bogastva

Uvod v Azerbajdžan

Azerbajdžan, ki se nahaja na stičišču vzhodne Evrope in zahodne Azije, je država z edinstvenim položajem; geografsko in kulturno. Nestling Kaspijsko morje, meji na Iran, Rusijo, Armenijo, Gruzijo in ima majhno mejo s Turčijo. Narodno pokrajino zaznamujejo kontrast kavkaških gora na severu in obsežne ravnice pod morsko gladino. Ta geografska raznolikost oblikuje podnebje, zaradi česar je pretežno suho in polsušno.

Geografska raznolikost in podnebje

Azerbajdžanski teren je fascinantna mešanica naravnih elementov. Površina države obsega 86.600 kvadratnih kilometrov in obsega večinoma kopno (82.629 kvadratnih kilometrov) in del vodnih teles (3.971 kvadratnih kilometrov). Opazni Kur-Araz Ovaligi (nižina Kura-Araks), velik del pod morsko gladino, izstopa ob veličastnih gorah Velikega Kavkaza. Baku, glavno mesto, se nahaja na polotoku Abseron in štrli v Kaspijsko morje, s poudarkom na strateškem pomenu in lepoti njegove lokacije. S podnebjem, ki se nagiba proti suhemu koncu, država doživlja polsušne stepske razmere, ki svojim prebivalcem postavljajo zahtevno, a živahno okolje.

Naravni viri in kmetijstvo

Azerbajdžan je bogat z naravnimi viri, ki močno podpirajo njegovo gospodarstvo. Obilje nafte in zemeljskega plina, skupaj z železovo rudo, barvnimi kovinami in boksitom, igra ključno vlogo v njegovi gospodarski strukturi. Kmetijski sektor, ki pokriva 57, 60% zemlje, uspeva s pridelavo sadja, zelenjave, žitaric, zlasti bombaža in tobaka. Medtem prisotnost gozdnih zemljišč na 11, 30% prispeva k ekološki raznolikosti države. Ta mešanica naravnega bogastva spodbuja vrsto industrij, od naftnih derivatov in jekla do tekstila, kar spodbuja domačo rast in izvoz.

Gospodarska krajina

Azerbajdžansko gospodarstvo je močno nagnjeno k nafti in plinu, ki predstavljata približno 90% njegovih izvoznih izdelkov. Država je ključni člen v verigi oskrbe z energijo v Evropo in zunaj nje, Italija in Turčija pa sta pomembni izvozni partnerici. Vendar ne gre le za ogljikovodike; Azerbajdžan postopoma diverzificira svojo gospodarsko osnovo, vključno s kmetijskim in proizvodnim sektorjem, da bi utrl pot trajnostnemu razvoju. Z BDP na prebivalca, ocenjenim na 17.500 dolarjev v letu 2017, je država na poti k izboljšanju življenjskega standarda svojih ljudi.

Prebivalstvo in urbanizacija

Od julija 2020 je prebivalstvo Azerbajdžana po ocenah znašalo 10.205.810, kar kaže na zmerno demografsko lestvico. Stopnja urbanizacije se dotika 56, 40%, pri čemer je Baku velik del tega mestnega prebivalstva. Samo glavno mesto se ponaša s približno 2, 341 milijona prebivalcev, ki se kažejo kot politično in kulturno središče države. Gostota prebivalstva doseže vrhunec okoli Bakuja in se rahlo razprši po državi, kar predstavlja uravnoteženo širjenje naselij sredi raznolikih pokrajin Azerbajdžana.

Kultura in jeziki

Kulturno tkivo Azerbajdžana je prepleteno z bogatimi nitmi zgodovine in tradicije. Azerbajdžanščina, znana tudi kot azerbajdžanščina, je uradni jezik, ki tvori ključni del nacionalne identitete. Strateška lega države jo je prežela s tapiserijo vplivov, od perzijskih do ruskih in otomanskih, kar je ustvarilo značilno kulturno združevanje. Azerbajdžanski narod, znan po svoji gostoljubnosti, praznuje svojo dediščino z glasbo, plesom in kulinariko ter ponuja vabljiv vpogled v svoj način življenja.

Sklep

Azerbajdžan s svojimi kontrastnimi pokrajinami, dragocenimi naravnimi viri in živahno kulturo je država, ki ponuja veliko več, kot je očitno. Njena gospodarska odvisnost od nafte in plina je uravnotežena s prizadevanji za diverzifikacijo, katere cilj je trajnostna in uspešna prihodnost. Ker Azerbajdžan še naprej krmari po svoji poti na svetovnem prizorišču, je zaradi svoje mešanice sodobnosti in tradicije ter strateškega geopolitičnega položaja pomemben akter v regiji. Ognjena dežela, kot jo ljubkovalno imenujemo, ostaja dokaz odpornosti, lepote in sotočja kultur ter obljublja svetlo prihodnost pred nami.

Podatki o državi

Koda države AJ
Regija Middle East
Površina 86600 sq km
Kopenska površina 82629 sq km
Vodna površina 3971 sq km
Kmetijska površina 57.60%
Gozdna površina 11.30%
Najnižja višinska točka Caspian Sea -28 m
Najvišja višinska točka Bazarduzu Dagi 4,466 m
BDP / prebivalca $17,500 (2017 est.)