Celovit pregled Ekvadorja: geografski, gospodarski in družbeni vpogledi

Geografska pokrajina

Ekvador, ki se nahaja v zahodni Južni Ameriki in se razteza čez ekvator, je država, za katero je značilna bogata geografija, ki vključuje veliko pacifiško obalo in raznolike terene. S Kolumbijo na severu in Perujem na jugu in vzhodu se Ekvador ponaša s površino 283.561 kvadratnih kilometrov, od tega 276.841 kvadratnih kilometrov kopnega in 6.720 kvadratnih kilometrov vode. Državne meje se raztezajo na 2.237 km, vključno s 708 km meje s Kolumbijo in 1.529 km meje s Perujem. Njegova obsežna 2.237 km dolga obala vzdolž Tihega oceana zagotavlja Ekvadorju osupljive plaže in dragocen prehod za pomorske dejavnosti.

Podnebje in teren

Ekvadorsko podnebje se razlikuje od tropskega vzdolž obale do hladnejših višin v notranjosti, pri čemer amazonske nižine džungle ohranjajo stalno tropsko podnebje. Ta razlika se odraža v treh glavnih geografskih regijah države: obalni ravnici (costa), medandskem osrednjem višavju (sierra) in ravnini do valovite vzhodne džungle (oriente). Raznolikost nadmorske višine sega od morske gladine v Tihem oceanu do vrha Chimboraza na 6.267 metrih nadmorske višine, kar kaže na široko paleto biotske raznovrstnosti in ekosistemov znotraj njenih meja.

Naravni viri in raba zemljišč

Naravnih virov Ekvadorja je veliko, na seznamu pa so nafta, ribe, les in vodna energija. Država namenja približno 29, 70% svoje zemlje kmetijstvu in 38, 90% gozdovom, s poudarkom na gospodarstvu z močno osnovo v kmetijstvu in gozdarstvu. Ocenjuje se, da je bilo leta 2012 namakanih približno 15.000 kvadratnih kilometrov zemlje, kar je olajšalo gojenje bogatih kmetijskih proizvodov Ekvadorja, kot so banane, kava, kakav in mnogi drugi.

Prebivalstvo in urbanizacija

Od julija 2020 je bilo prebivalstvo Ekvadorja ocenjeno na 16.904.867, skoraj polovica pa jih prebiva v andskih medmontanskih bazenih in dolinah. Zlasti mestno prebivalstvo je leta 2020 predstavljalo 64, 20%, kar pomeni pomemben premik v smeri mestnih območij, vključno z glavnim mestom Guayaquil in Quito, ki sta največji mestni središči.

Kultura in jezik

Uradni jezik Ekvadorja je španščina, ki odraža kolonialno zgodovino države in kulturne vezi z Latinsko Ameriko. Ekvadorci, znani po svoji raznoliki kulturni dediščini, živijo v družbi, kjer se tradicije in sodobnost brezhibno prepletajo in prispevajo k bogati kulturni tapiseriji naroda.

Gospodarska krajina

Ekvadorsko gospodarstvo kaže dinamično mešanico tradicionalnih in sodobnih industrij. Pridobivanje nafte, ki mu sledita kmetijstvo in predelava hrane, tvori hrbtenico gospodarske strukture. Poleg tega, da je eden največjih svetovnih izvoznikov banan, je Ekvador znan tudi po proizvodnji kave, kakava in kozic. Gozdarska industrija, vključno z izvozom lesa balse, ima poleg ribištva in ribogojstva pomembno vlogo.

Trgovinski partnerji in proizvodi

ZDA so največji izvozni partner Ekvadorja, tesno sledijo jim Vietnam, Peru, Čile, Panama, Rusija in Kitajska. Primarni izvoz vključuje nafto, banane, rezano cvetje in kakav, kar poudarja raznoliko gospodarsko osnovo države. Nasprotno pa njene uvozne partnerje v veliki meri sestavljajo ZDA, Kitajska, Kolumbija in več južnoameriških držav, pri čemer se uvoz osredotoča na industrijske materiale, goriva, maziva in potrošniško blago.

Izzivi in razvoj

Kljub znatnemu napredku se Ekvador sooča z izzivi pri zagotavljanju pravičnega razvoja v svojih raznolikih pokrajinah in prebivalcih. Od leta 2016 je bilo približno 500.000 ljudi brez elektrike, kar kaže na področja, kjer je mogoče povečati razvoj infrastrukture. Z BDP na prebivalca, ki je bil leta 2017 ocenjen na 11.500 dolarjev, si država še naprej prizadeva za gospodarsko rast in izboljšanje življenjskega standarda svojih državljanov.

Ekvador predstavlja zanimivo študijo kontrastov in raznolikosti, od geografskih značilnosti in podnebja do gospodarskih in družbenih struktur. S svojo strateško lego, bogatimi naravnimi viri in živahno kulturo Ekvador še naprej krmari po svoji poti k trajnostnemu razvoju in vključujoči rasti, pri čemer ima edinstven položaj v Južni Ameriki in svetu na splošno.

Podatki o državi

Koda države EC
Regija South America
Površina 283561 sq km
Kopenska površina 276841 sq km
Vodna površina 6720 sq km
Kmetijska površina 29.70%
Gozdna površina 38.90%
Najnižja višinska točka Pacific Ocean 0 m
Najvišja višinska točka Chimborazo 6,267
BDP / prebivalca $11,500 (2017 est.)